Muzikant Thomas Pieters mag zich heel 2018 de Stadskunstenaar van Helmond noemen. Foto: Romy Chatrou-van der Sande.
Muzikant Thomas Pieters mag zich heel 2018 de Stadskunstenaar van Helmond noemen. Foto: Romy Chatrou-van der Sande. (Foto: Romy Chatrou - van der Sande)

Nieuwe Helmondse stadskunstenaar

Muzikant Thomas Pieters mag zich in 2018 Stadskunstenaar van Helmond noemen. Een titel die hij, naar eigen zeggen, heel serieus neemt. 'Ik ga er de tijd voor uittrekken.' Een event staat al vast: de voorstelling 'Thomas speelt thuis' in het Speelhuis. Samen met andere muzikanten beklimt hij op 5 november 2018 het podium.

HELMOND - Beanie op, relaxte houding, volop pratend. Thomas Pieters, geboren en getogen in Helmond, is blij dat hij het eindelijk mag zeggen: hij is stadskunstenaar in 2018. Dat wist de 31-jarige muzikant, die afstudeerde aan de Tilburgse Rockacademie, namelijk al een jaar. Samen met heel wat andere muzikanten reageerde hij op de oproep om Stadskunstenaar te worden. Wethouder Frans Stienen: "We hebben in Helmond een lange traditie van stadsdichters en stadsschrijvers. In de Belgische zusterstad Mechelen kwam ik in aanraking met het concept Stadskunstenaar. Dat vond ik een mooi principe, waar je verschillende disciplines de ruimte kunt geven."

Er werd een selectiecommissie opgesteld, bestaande uit Frans Stienen, Jochem Otten (directeur Cacaofabriek/Speelhuis), Arno Oberendorff (voorzitter van de Adviesraad Cultuur) en Charlie Rijvers (leerling Carolus Borromeus College). Uit heel Nederland kwamen de reacties op deze kersverse titel. "Er waren een aantal goede gegadigden, best een dilemma." Rocco Verdult trapte af en droeg de titel in 2017. "Een groot succes. Iedereen weet inmiddels dat er rollators met wifi in Helmond zijn, hij wist zelfs internationaal aandacht voor Helmond te vergaren", vertelt de wethouder. Ook Thomas Pieters reageerde op de oproep, met een video. En dus werd eind 2016 al duidelijk wie in 2018 Stadskunstenaar zou worden. "Het mooie is dat het weer een heel ander discipline is."

De muzikant staat erom bekend dat hij een brug slaat tussen verschillende culturen en generaties. "Zo heb ik een concerttour langs supermarkten gehouden en liep ik verzorgingshuizen binnen om muziek te maken. Ik vind het dus heel belangrijk om verbinding te leggen, ook met mensen die normaal niet zo snel in aanraking komen met kunst en cultuur. Dat ga ik in 2018 dus ook zeker doen. Maar ik wil het ook deels nog openlaten, me laten inspireren en misschien inspelen op de actualiteit."

Thomas Pieters is fulltime muzikant en treedt in 2018 door het land heen op op diverse plekken in Nederland. "Ik voel me dan wel de ambassadeur van Helmond en zal ook zéker vertellen dat ik Stadskunstenaar ben. Zo breng ik Helmond naar buiten. Door tijdens 'Thomas speelt thuis' muzikanten naar Helmond te halen, laat ik ook zien hoe prachtig de stad is. Plannen genoeg dus!"

Meer berichten