Tijdens de kerstvakantie kunnen kinderen bouwen met Lego, dwalen door het museum met Tuurke of zelf voor beiardier spelen.
Tijdens de kerstvakantie kunnen kinderen bouwen met Lego, dwalen door het museum met Tuurke of zelf voor beiardier spelen. (Foto: Klok & Peel)

Klok & Peel pakt uit in kerstvakantie

In de kerstvakantie is Museum Klok & Peel in Asten hét kerstuitje in de Peel voor jong en oud. Het museum staat dan in het teken van de Wintersfeer-weken. Je kunt er de stoerste bouwwerken maken van Lego of in de juiste sfeer komen door de aankleding van het museum. Bekijk ook de verrassende en onlangs geopende exposities Klank van de Lage Landen, Klokkenroof!/Plundered Bells én de nieuwe expositie Meisjes van Toen.

REGIO - Voor de jeugd is er een speciale expositie van Lego-objecten in de Oranjerie. Prachtige bouwsels om te bekijken. Maar kinderen mogen ook zelf bouwen en de mooiste creaties mogen een paar dagen blijven staan. Er is een grote voorraad om mee te spelen. Een hele andere doe-activiteit maar zeker niet minder leuk in kersttijd, is de gelegenheid om zelf kaarsjes te maken. Ook leuk: de Wensboom, een plekje om even bij stil te staan en waar de vraag wordt gesteld: wat jij zou wensen voor jouw toekomst? Het zou leuk zijn als je dat op een kaartje tekent of schrijft en in de Wensboom hangt.

Kinderen die het grote avontuur zoeken kunnen met Tuurke op pad. Tuurke wijst de weg in een speurtocht die voert langs alle plaatsen in het museum waar wat te zien is. Dat is bij voorbeeld de expositie Klokkenroof!. Die laat zien waarom in oorlogstijd de kerkklokken uit hun torens werden gehesen en wat daar mee gebeurde. En hoe blij de mensen waren als klokken na allerlei oorlogsavonturen weer ongeschonden terugkeerden. Kinderen hoeven dat niet allemaal passief te ondergaan. Ze kunnen ook zelf meedoen.

Meisjes van Toen

Spannend zijn ook de tentoongestelde tekeningen van de 'Meisjes van Toen'. Die tekeningen zijn al bijna 75 jaar oud. Ze zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog gemaakt door meisjes van het Catharinalyceum in Eindhoven. Daar vroeg tekenleraar Karel Vermeeren zijn leerlingen om hun herinneringen aan de oorlog op papier te zetten. Hij vond de kindertekeningen zo indrukwekkend dat hij ze zijn leven lang bewaarde. Ze doken pas weer op toen zijn nalatenschap terechtkwam bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Ruim 30 tekenaressen werden weer opgespoord. Aan de hand van hun tekening vertelden zij over hun belevenissen van toen. Dat leverde een schat aan kleine geschiedenissen op. Sommige verhalen zijn ontroerend, hartverwarmend, aangrijpend of zelfs grappig: de oorlog was niet alleen maar ellende.

Tuurke zal ook de weg wijzen naar de vrolijke hal 'Klank van de Lage Landen', waar jong en oud alles kan leren over de klinkende beiaardcultuur van de Lage Landen. Je ziet er hoe rijk Amsterdam ooit was bedeeld met carillons, je kunt er zelf voor beiaardier spelen en interactief kun je er naar de beiaard van je eigen stad of dorp luisteren of uitvinden waar ter wereld beiaarden te vinden zijn.

En om een bezoek aan Museum in Wintersfeer helemaal af te maken: er zijn dagelijks gidsen van het museum beschikbaar voor een interessante rondleiding door het Klok & Peel Museum in Asten.

Meer berichten