Deze kinderen uit groep 3 van OBS Brandevoort leren spelenderwijs programmeren en zijn tegelijkertijd bezig met taal. Foto: Romy Chatrou-van der Sande.
Deze kinderen uit groep 3 van OBS Brandevoort leren spelenderwijs programmeren en zijn tegelijkertijd bezig met taal. Foto: Romy Chatrou-van der Sande. (Foto: Romy Chatrou - van der Sande)

Designweek@OBS-Brandevoort

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Dat de wereld er over pakweg 10 jaar anders uitziet dan vandaag de dag, daar kan iedereen zich wel iets bij voorstellen. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen die nu in de schoolbanken zitten, klaar zijn voor die toekomst? Designweek@School is een themaweek voor basisscholen waarbij programmeren, computational thinking en design thinking centraal staan.

Tijdens de Designweek@School stappen de leerlingen van OBS Brandevoort van 3 tot en met 10 april in de (futuristische) wereld van morgen. In het ene lokaal zetten leerlingen de eerste stappen op het gebied van programmeren, terwijl in de gymzaal twee robotteams het tegen elkaar opnemen tijdens een partijtje voetbal.

Het idee om de Designweek@School te organiseren, kwam van ouder Wietze Relou. Hij werkt al 20 jaar in de ICT-branche. "Als we mee willen met de snel veranderende wereld, moeten we op een andere manier omgaan met het oplossen van problemen. Het onderwijs speelt daar wat mij betreft nu nog te weinig op in."' De vader sloeg de handen ineen met ondernemer Luuk Jeuken. Ook zijn kinderen zitten op OBS Brandevoort.

De directie van OBS Brandevoort was direct enthousiast over het initiatief. Het sluit namelijk aan bij de ambitie van de school om binnen nu en een jaar Brainportschool te worden. Brainportscholen werken onder andere intensief samen met organisaties en bedrijven uit de omgeving om leerlingen klaar te stomen voor de beroepen van de toekomst. "Met de Designweek@School laten we zien dat we op de goede weg zijn"', vertelt Sacha Keijer van OBS Brandevoort. Tijdens deze week worden de eerste samenwerkingen met het bedrijfsleven gelanceerd. Zo draagt NXP Semiconductors bij door middel van hun programma rondom de micro:bit. "Dat is een computer speciaal ontworpen om te leren programmeren, met een door NXP ontworpen lesprogramma en begeleiding. Het mooie is dat alle Brainport scholen in het voortgezet onderwijs hiermee werken."

Achter de schermen wordt er op dit moment hard gewerkt aan de invulling van de week. "Zo zijn we onze leerkrachten aan het bijscholen", vertelt Sacha. Luuk vult aan: "Het blijft niet bij die week. Om ervoor te zorgen dat kinderen op deze vernieuwende manier blijven werken, verankeren we dit in het onderwijs." Om dat alles voor elkaar te krijgen heeft de school zich voorgenomen om bijpassend lesmateriaal aan te schaffen. "Daarom zijn we nu op zoek naar sponsoren. Je kunt er als sponsor aan bijdragen dat leerlingen klaar zijn voor de toekomst: dat is toch prachtig?" Voor meer info:

www.obsbrandevoort.nl

Meer berichten