Berbel van Bree bij Movado, een bedrijvencentrum in de Leonardusbuurt waar initiatieven/ondernemers samen komen die zich bezighouden met gezondheid. Foto: Romy Chatrou-van der Sande.
Berbel van Bree bij Movado, een bedrijvencentrum in de Leonardusbuurt waar initiatieven/ondernemers samen komen die zich bezighouden met gezondheid. Foto: Romy Chatrou-van der Sande. (Foto: Romy Chatrou- van der Sande)

Op weg naar een gezonde toekomst

In postcodegebied 5701 staat gezondheid de komende tijd volop op het programma. Het project 'Op eigen kracht naar een gezonde toekomst' wil een bijdrage leveren aan de verbetering van de (ervaren) gezondheid van bewoners van de Binnenstad en Helmond Oost. De Traverse laat Projectleider Berbel van Bree aan het woord.

HELMOND - "Ons project valt onder de 'kapstok' van de stichting Jong Helmond Lekker Gezond. De stichting probeert de leefstijl en de gezondheid van de Helmondse jeugd te bevorderen. Wij richten ons dus specifiek op postcodegebied 5701", vertelt Van Bree. "We willen dat ouders en kinderen zich gezonder voelen. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er elf initiatieven uitgebreid of opgestart."

285 kinderen

In het eerste jaar hebben 285 kinderen deelgenomen aan de Verlengde Schooldag-activiteiten op basisscholen Silvester Bernadette en de Vuurvogel. Na school krijgen de kinderen allerlei leuke activiteiten aangeboden, zoals samen koken, knutselen of sporten. "De reacties zijn heel positief. We zien ook dat kinderen die normaal niet aan sport doen, hierdoor toch in beweging komen (40 procent van de deelnemers, red.)." Ook buiten school om komen de kinderen in aanraking met gezond eten. Zo hanteert Speeltuin Leonardus de Gezonde Kantine.
Maar niet alleen de kinderen moeten in beweging komen, ook de ouders. Ook daarvoor zijn dus diverse activiteiten opgezet, zoals Ladies Only-sport bij sportschool MAACH en Fit4Women, Start to be Fit van de Healthy Sisters en het openstellen van de Beweegtuin in Speeltuin Leonardus in de avonduren. In totaal deden hier 127 deelnemers aan mee. "Bij deze deelnemers is de fitheid enorm toegenomen", constateerde Berbel.

In dit project werken veel verschillende partners samen. Zo vormen GGD Brabant-Zuidoost, de LEVgroep en Stichting JIBB een projectgroep. "Daarnaast haken veel andere partijen aan. Om er een paar te noemen: de gemeente, diverse basisscholen, de Vreedzame Wijk en het Armoedeplatform. De samenwerking tussen die professionals is dan ook heel belangrijk om tot een gezonde buurt te komen", volgens Van Bree. "We richten ons op een goede samenwerking tussen de professionals. En ook de vrijwilligers spelen een belangrijke rol."

Van Bree kijkt terug op een positief verlopen jaar. "We zijn zeker niet ontevreden. Komend jaar zijn er nog wat uitdagingen. Zo willen we meer vaders en jonge ouders bereiken. Ook willen we goed luisteren naar vragen uit de buurt en de samenwerking verder versterken. Zo werken we samen aan een gezonde buurt!"

Meer berichten