Vlnr: Karin Vermulst (rechterhand van Tineke), Eduard Hanssen en Tineke Oberendorff. Foto: Romy Chatrou-van der Sande.
Vlnr: Karin Vermulst (rechterhand van Tineke), Eduard Hanssen en Tineke Oberendorff. Foto: Romy Chatrou-van der Sande. (Foto: Romy Chatrou- van der Sande)

Na 80 jaar het einde van Foederer?

Na 80 jaar heeft Foederer de deuren gesloten. De winkel waar je terecht kon voor teken- en schilderspullen, maar vooral ook voor dat praatje. De huidige eigenaar, Tineke Oberendorff, hoopt op een doorstart op een andere plek.

Even een duik in de geschiedenis. 80 jaar geleden start Theo Foederer in Helmond een zaak. Teken- en schilderspullen verkoopt hij daar, maar ook behang en er is een lijstenmakerij. Daar is de jonge Eduard Hanssen, met een grote voorliefde voor tekenen, al snel kind aan huis. Omdat hij geen geld heeft om teken- en schildermateriaal aan te schaffen, verricht hij allerlei klusjes voor het ondernemersechtpaar.

Eduard Hanssen wordt onderwijzer, maar komt tijdelijk zonder werk te zitten. 'Neem de zaak toch over' stelt Theo Foederer voor. "Ik dacht: dat is niks voor mij, dan zit ik heel de dag binnen", lacht Hanssen. Maar het bleek wel iets voor hem. De wereld kwam namelijk wel bij hem binnen. Kunstenaars, kinderen, mensen die voor de therapie aan het tekenen en schilderen sloegen: "Ik was soms ook net een maatschappelijk werker. Er zijn nog steeds genoeg oud-klanten waar ik regelmatig op bezoek kom."

Tineke Oberendorff nam de zaak, in een impuls, over van de zoon van Hanssen. "Ik volgde mijn gevoel. Ik vind het heel belangrijk dat we hier een luisterend oor zijn, er wordt niet veel meer geluisterd naar mensen. We nemen hier echt de tijd nog voor je."

"Ik kan een boek schrijven over al die contacten en verhalen", zegt ze. Nu ze de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, neemt ze afscheid van de winkel. "Het is, naast mijn kinderen, het beste wat me is overkomen", zegt ze. Het pand aan het Lambertushof krijgt een nieuwe invulling. De man van Tineke, kunstenaar Arno, opent hier een kunstatelier. Het stel woont boven de winkel. "Ik denk dat ik dan wel regelmatig naar beneden kom en weer een praatje maak. Er blijft dus een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Kunnen praten over kunst en andere zaken."

Op 23 december zijn de deuren van de winkel definitief dicht gegaan. "Ik was er nog niet zo mee bezig, maar ik wil wel op passende wijze afscheid nemen. Samen met de trouwe klanten een glas heffen.'"Een beetje pijn doet het wel. "Waar zie je nu nog dit soort speciaalzaken? Terwijl juist dat kleinschalige, het menselijke contact, zo enorm belangrijk is. Ik wil mensen dan ook oproepen om lokaal te winkelen, zodat dit soort zaken bewaard blijven."

Of de naam Foederer nu definitief van het Helmondse doek verdwijnt, is maar de vraag. "Een aantal gegadigden hebben zich gemeld, die willen op een andere plek verder. Ik hoop dat het lukt, ik zou het heel mooi vinden."

Meer berichten