Het verhaal over de drie wijzen uit het oosten gaat over de ster van Bethlehem. De Jan Paagman Sterrenwacht in Asten richt de kijker (figuurlijk) in de juiste richting middels een lezing. Foto: Idor van Duppen.
Het verhaal over de drie wijzen uit het oosten gaat over de ster van Bethlehem. De Jan Paagman Sterrenwacht in Asten richt de kijker (figuurlijk) in de juiste richting middels een lezing. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Wat zagen de drie wijzen?

Het evangelie van Matheus verhaalt over de wijzen uit het oosten. Zij volgden een ster om uiteindelijk in Bethlehem terecht te komen. Dat gebeurde ruim twintig eeuwen geleden. Kan dat wel? François Swinkels illustreert al jaren hoe het mogelijk moet zijn geweest dat een drietal geruime tijd onderweg was om uiteindelijk de bestemming te bereiken die voor Kerstmis zo belangrijk was en is.

François Swinkels uit Helmond is zeer geïnteresseerd in astronomie en was voorheen docent wis- en natuurkunde, een combinatie die wel vaker voorkomt. Hij is verbonden aan de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten. Wanneer Kerstmis nadert geeft hij op diverse plaatsen zijn lezing 'De Ster van Bethlehem.'

Hij vertelt: "Niemand weet precies waar de drie wijzen vandaan kwamen, maar het was uit het oosten, ten oosten van Bethlehem dus: een lange reis over een grote afstand. Zij volgden een bijzondere ster, dus er moet iets bijzonders aan de hemel te zien zijn geweest. In die tijd was men in het oosten aardig op hoogte van de sterrenhemel, maar alles werd ster genoemd: kometen, echte sterren, en ook planeten."

Wat kunnen ze gezien hebben? Een komeet? Maar die is vaak maar voor korte tijd waar te nemen. De komeet van Halley? Die komt immers steeds terug. Maar wel met tussenpozen van 76 jaar, en terugrekenen laat zien dat het eigenlijk onmogelijk is dat die komeet rond de tijd van Christus' geboorte te zien was. Daarbij was een komeet vroeger eerder de brenger van onheil, en de wijzen waren onderweg naar de geboorte van een bijzonder persoon. François Swinkels gelooft ook niet dat de wijzen een supernova gezien hebben: "Een supernova is een enorme flits aan het firmament. Het kan niet dat ze dat spoor aan de hemel voor langere tijd hebben gevolgd."

De laatste optie is eigenlijk de meest waarschijnlijke: een samenstand van planeten. François Swinkels: "Een bijzonder fenomeen dat in die tijd de drie wijzen zeker kan hebben aangespoord op zoek te gaan naar wat later de geboorteplaats van Christus bleek te zijn. Zeker het verschijnsel van de retrograde beweging, waarbij het lijkt of een planeet (die zij dus als ster zagen) achteruit gaat, omdat de buitenste planeten in de baan om de zon langzamer gaan dan de aarde en andere planeten, moet hen verwonderd hebben. Volgens mij is dit de verklaring, of het moet toch een wonder geweest zijn!"

Wie het fijne van het verhaal wil weten en een en ander graag geïllustreerd wil zien kan vrijdag 22 december om 19.00 uur nog terecht op de Jan Paagman Sterrenwacht, Ostaderstraat 28 in Asten.

Meer berichten