Voor buurtsportcoach en sportschooleigenaar Chaib el Maach is 2017 een goed jaar. Foto: Rmoy Chatrou-van der Sande.
Voor buurtsportcoach en sportschooleigenaar Chaib el Maach is 2017 een goed jaar. Foto: Rmoy Chatrou-van der Sande.

'Sport zet echt iets in beweging'

2017 was een mooi én sportief jaar voor Chaib el Maach. Hij zag zijn sportschool Martial Arts Centrum Helmond (MAACH) groeien en bloeien, was buurtsportcoach in de Binnenstad en richtte zich steeds meer op het inzetten van sport als middel. Het is duidelijk: stilzitten kan deze bevlogen Helmonder niet. "Met sport kun je weerbaarheid en zelfvertrouwen opbouwen."

Ruim 300 leden telt sportschool MAACH inmiddels. Het merendeel daarvan (220 leden) is jonger dan 14 jaar. De jeugd in beweging brengen, dat lukt dus heel aardig bij de sportschool waar de focus ligt op de verschillende vormen van verdedigingssport. "We zijn groeiende", vertelt Chaib. "Het imago van de vechtsport is de afgelopen tijd weer wat verbeterd. Het is een middel waarmee je veel kunt bereiken. Je wordt er fit, sterk en weerbaar van."

Het afgelopen jaar richtte hij zich steeds meer op projecten waarbij sport als middel wordt gezien. Als middel om zelfvertrouwen op te bouwen bijvoorbeeld. "'Zo is er het project Samen Sterk, in samenwerking met de LEVgroep. Door middel van sport ga je lekker in je vel zitten, je gelooft in jezelf en leert te bedenken wat je wilt. Alle deelnemers in dit project hebben een sportmaatje. Je merkt dat sport hier echt iets in beweging zet." Een ander voorbeeld, is een project waar vroegtijdige schoolverlaters aangesproken worden. "Dat is een groot maatschappelijk probleem. Discipline, grenzen aangeven, ergens voor vechten: het komt allemaal aan bod. Want ook voor je diploma moet je vechten." Dit soort projecten wordt in de toekomst onder een nieuwe stichting uitgevoerd (Stichting Sport Impact). "Ik vind dit supermooi om te doen en mijn landelijke connecties met de Sportbond komen zo ook goed van pas. Ik weet wat er speelt en kan daar op inspringen."

Vanuit zijn rol als buurtsportcoach zorgt Chaib voor sportactiviteiten in de buurt. Tijdens de zomermaanden was hij bijvoorbeeld elke woensdagmiddag in het Weverspark te vinden, waar kinderen samen met hem aan de slag gingen met diverse sporten. Ook verzorgt Chaib in verzorgingshuizen les in valpreventie. En hij organiseert het Meet, Weet & Beweeg-moment én zaalvoetbalactiviteiten voor tieners (samen met jeugdwerk).

Het was dus een druk jaar. Als buurtsportcoach, als sportschoolhouder, als coach. Zijn dat niet teveel bordjes om hoog te houden? "Af en toe is het wel druk, maar ik doe het allemaal met ontzettend veel plezier. Sportschool Maach zal ik nooit gedag zeggen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we in de binnenstad een laagdrempelige sportschool hebben, waar je warm ontvangen wordt."

Meer berichten