De tragikomedie De Huisbewaarder staat op zaterdag 2 december in het Speelhuis.
De tragikomedie De Huisbewaarder staat op zaterdag 2 december in het Speelhuis.

'Eens in je leven moet je een Pinter zien'

HELMOND - Een Pinter zien kan op zaterdag 2 december als Toneelgroep Producties met De Huisbewaarder op de planken in Theater Speelhuis staat. De Huisbewaarder is een tragikomische klassieker van Harold Pinter, een van de belangrijkste 20e eeuwse toneelschrijvers.
Het stuk vertelt het verhaal van de gesloten en geestelijke Aston. Hij woont in een vervuilde kamer in het bouwvallige huis van zijn broer Mick. Op een dag neemt Aston, tot ongenoegen van Mick, zonder reden een onbekende zwerver mee naar huis. De onberekenbare landloper Davies neemt met beide handen dit aanbod aan en neemt zijn intrek in het huis en daarmee in het leven en de relatie van Aston en Mick. Als de broers hem, los van elkaar, ook nog de functie van huisbewaarder aanbieden, lijkt Davies vastbesloten zijn leven op straat vaarwel te zeggen en het onderkomen van de broers als het zijne te beschouwen. Er ontstaat een bizarre situatie tussen de drie mannen waarin Davies de broers Aston en Mick tegen elkaar probeert op te zetten. Het verloop blijft onvoorspelbaar, ondanks de soms doorzichtige tactiek van de zwerver. Dat leidt tot zowel beklemmende als komische momenten.
Dit tragikomische verhaal over drie stuntelende mannen was de definitieve doorbraak van Harold Pinter als toneelschrijver. In de regie van Paul Knieriem is het een zwartkomische voorstelling geworden over medemenselijkheid. Zaterdag 2 december om 20.15 uur.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox