Burgemeester Alfred Veltman neemt afscheid als burgemeester van Someren maar blijft wel in de gemeente wonen. Foto: Eric Driessen.
Burgemeester Alfred Veltman neemt afscheid als burgemeester van Someren maar blijft wel in de gemeente wonen. Foto: Eric Driessen. (Foto: Idor van Duppen)

Burgemeester Veltman met pensioen

Na bijna 18 jaar burgemeesterschap in Someren zit het er nu op voor Alfred Veltman (67). Hij gaat per 1 december met pensioen. Bijna 18 jaar: drie periodes. Hij had een duidelijke reden om de laatste periode net niet helemaal vol te maken: als hij de laatste zes jaar helemaal had 'uitgezeten', was zijn opvolger aangetreden op het moment van de raadsverkiezingen. Dat vond hij niet de juiste procedure; op deze manier kan opvolgster Dilia Blok zich inwerken en kennismaken met de gemeente en de gemeenteraad voordat na de verkiezingen het nieuwe college van B&W wordt gevormd.

Alfred Veltman kwam destijds naar Someren als opvolger van Joseph Vos. Dat was een gedegen bestuurder die naar een grotere gemeente vertrok (Uden, red.). Vos was uiteraard van CDA-huize, dat was in Someren vanzelfsprekend. Bij landelijke en provinciale verkiezingen bleek Someren steeds een echte CDA-gemeente. Bij de raadsverkiezingen was en is dat beeld wat vertroebeld vanwege de lokale partijen. Toen de voordracht en benoeming van Veltman bekend werden, werd er dan ook een beetje gefronst vanwege het feit dat hij PvdA-lid was. Hij maakte meteen duidelijk dat wat hem betreft een burgemeester boven de partijen staat. In die tijd woedde ook de discussie over de gekozen burgemeester volop. Hij gaf toen al aan dat hij daar geen voorstander van was, juist vanwege het feit dat in Nederland die burgemeester boven de partijen moet staan. Veltman was wethouder in Doetinchem en wilde graag verder in het gemeentebestuur dus solliciteerde hij in Someren waar hij zich snel thuis voelde. Toch heeft hij soms ook streng op moeten treden. Dat zal voor hem niet altijd leuk geweest zijn, maar hij vond het wel noodzakelijk. Hij heeft diverse keren de Wet Damocles toe moeten passen in verband met drugsproblematiek en het afgelopen jaar is zonder meer dramatisch te noemen vanwege de bandenbrand in Someren-Heide, waarbij met de beschuldigende vinger werd gewezen naar de gemeente in het algemeen en de burgemeester in het bijzonder. Veltman heeft hiervoor zelf excuses aangeboden aan het kerkdorp. Dat Veltman toch als echte burgervader van de gemeente wordt gezien, mag blijken uit het feit dat hij vorige week uit handen van toen waarnemend voorzitter van de raad Guido Schoolmeesters de parafernalia mocht ontvangen behorend bij het ereburgerschap van de gemeente Someren. Joseph Vos viel die eer ook ten deel, en hij grapte toen: "Mooie ereburger hebben jullie, eentje die meteen naar een andere gemeente vertrekt." Alfred Veltman blijft in Someren wonen. Hij wil graag gaan lezen, reizen en klussen, maar eerst even leven zonder agenda!

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox