De kinderlintjes 2017 in Helmond: Wesley Waldt, Luc Swinkels, Lisa Cornelissen, Esmee Linnemann en Kiranie van den Heuvel.
De kinderlintjes 2017 in Helmond: Wesley Waldt, Luc Swinkels, Lisa Cornelissen, Esmee Linnemann en Kiranie van den Heuvel. (Foto: Idor van Duppen)

Eerste editie kinderlintjes Helmond

Maandag 20 november was de 'Internationale Dag voor de Rechten van het Kind'. De gemeente Helmond greep deze gelegenheid aan voor de eerste editie van de kinderlintjes. Burgemeester Elly Blanksma was naar de Cacaofabriek gekomen om een vijftal kinderen de versierselen te overhandigen.

De gemeente had besloten om een adviescommissie in te stellen die de voordrachten moest beoordelen. De commissie bestond, naast de burgemeester en wethouder De Leeuw, uit een jongere, een docent en een gezinscoach. De kandidaten moeten tussen de 6 en 18 jaar oud zijn en in Helmond wonen. Daarnaast gaat het erom dat de genomineerden in het afgelopen jaar iets speciaals hebben gedaan voor een ander of voor de Helmondse samenleving. De adviescommissie kreeg tien voordrachten binnen en besloot na goed overleg om in vijf gevallen een kinderlintje toe te kennen. De kinderen waren met allerlei trucjes en smoesjes naar de Cacaofabriek gelokt om daar duidelijk verrast en onder muzikale begeleiding van dj Nickstylzz in het zonnetje te worden gezet.

De festiviteiten vonden plaats in filmzaal 2 van Cacaofabriek. Dat kwam goed uit want alle kinderen werden geïntroduceerd met een kort filmpje. Vervolgens was het aan de Helmondse kampioen voorlezen, Karsten van de Kimmenade, om de rapportage van de jury voor te lezen.

Luc Swinkels (7) kreeg een lintje omdat hij ondanks zijn jonge leeftijd een enthousiaste ambassadeur is van De Opkikker, een stichting die uitstapjes verzorgt voor zieke kinderen. Lisa Cornelissen (16) zet zich in voor de Helmondse Atletiek Club, ondanks haar beperking. Zij is daarnaast druk bezig met de kwalificatie voor de Paralympics in 2020. Zij is Nederlands recordhoudster op de 100 meter hardlopen en bij het speerwerpen en verspringen. Wesley Waldt (18) viel de eer ten deel omdat hij zich inzet voor Kindervakantiewerk Brandevoort en vanwege 'Smile per Mile:' autoritten voor zieke kinderen en kinderen met een beperking. Hij traint ook een jeugdvoetbalteam. Er was verder een kinderlintje voor Kiranie van den Heuvel (17). Zij geeft al vijf jaar steun aan jongeren bij de jeugdhulpverlening. Dat doet zij overigens niet alleen in Helmond, maar ook op regionaal en zelfs landelijk niveau. Esmee Linnemann (13), ten slotte, heeft al voor de derde keer haar mooie lange haar laten knippen voor de Stichting Haarwensen, die ervoor zorgt dat zieke kinderen die een pruik nodig hebben deze ook krijgen. Na het opspelden van de lintjes en het overhandigen van de oorkonde in een zaal vol familie en andere bekenden was er gelegenheid de 'gedecoreerden' de hand te schudden in de hal van de Cacaofabriek.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox