Waar er bij de start nog 3 reparateurs waren, telt de vrijwilligersgroep nu maar liefst meer dan 15 reparateurs. De meesten hebben zo hun eigen specialisatie.
Waar er bij de start nog 3 reparateurs waren, telt de vrijwilligersgroep nu maar liefst meer dan 15 reparateurs. De meesten hebben zo hun eigen specialisatie.

100ste keer Repaircafé Rijpelberg

Zaterdag 25 november is een speciale dag voor Repaircafé Rijpelberg. Op die dag is het Repaircafé namelijk voor de 100ste keer open. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen bezoekers terecht om defecte spullen te laten repareren. Het Repaircafé is te vinden op de Groningenhof 4, Helmond.

Helmond - Johan Megens, coördinator, nam zo'n 4 jaar geleden het initiatief voor de oprichting van Repaircafé Rijpelberg. Hij had daarbij verschillende doelstellingen. Voor mensen met een kleine beurs is de aanschaf van een nieuw huishoudelijk apparaat of het laten repareren van een fiets niet vanzelfsprekend. Bij het Repaircafé voeren de vrijwillige reparateurs de reparaties aan een defect toestel dan ook helemaal gratis uit, voor iedereen, ongeacht de grootte van de portemonnee. Ondertussen is er gelegenheid voor een praatje met de vrijwilligers en tussen bezoekers onderling. Koffie en thee zijn ook gratis. Het Repaircafé is dan ook vaak een gezellig ontmoetingspunt en er worden nieuwe sociale contacten gelegd. Repareren is bovendien een duurzame, groene oplossing is. Mensen gooien in deze maatschappij nog te vaak te veel kapotte spullen weg die gewoon nog gerepareerd kunnen worden en nog een rondje mee kunnen. Sinds de start heeft Repaircafé Rijpelberg ruim 2.000 bezoekers met defecte spullen mogen ontvangen. Gemiddeld waren dat dus 20 klanten per openstelling. Dat is een behoorlijk aantal. En al is de naam Repaircafé Rijpelberg, iedereen uit Helmond is welkom. Soms kan iets niet worden gerepareerd. Bijvoorbeeld als van een apparaat geen onderdelen meer verkrijgbaar zijn, of als spullen dusdanig kapot zijn dat repareren niet meer zinvol is. In de afgelopen 3 jaar zijn vele honderden items gerepareerd: koffiemachines, stofzuigers, tuingereedschap, lampen, klokken, horloges, fietsen, tv's, audioapparatuur, laptops, speelgoed, noem het maar op. Er werden ook speciale reparatiedagen georganiseerd, zoals de actie in het najaar voor het in orde laten maken van fietsverlichting, zodat mensen, waaronder veel kinderen en jeugd, goed zichtbaar de weg op gaan.

Vrijwilligers

Wat is een Repaircafé zonder vrijwilligers? Niets, zo simpel is het. Het is dankzij het grote enthousiasme van de vrijwilligers dat het Repaircafé kan bestaan en is uitgegroeid tot een goedbezochte, gezellige repareerplaats. Toch zijn er nog steeds nieuwe vrijwilligers nodig. Het Repaircafé is daarom op zoek naar uitbreiding: een naaister voor herstel van kapotte kleding en stoffering, een extra fietsenmaker en een allround-reparateur zijn erg welkom.

www.facebook.com/RepaircafeRijpelberg/

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox