Foto gemaakt tijdens de Schrijfmarathon in Amsterdam.
Foto gemaakt tijdens de Schrijfmarathon in Amsterdam.

Schrijven voor de mensenrechten

Schrijven voor de mensenrechten. Het kan op zaterdag 9 december in de bibliotheek van Helmond. Elk jaar rond 10 december – de Dag van de Mensenrechten – schrijven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven.

HELMOND - "We zien dit als een mooi moment om mensen in aanraking te laten komen met Amnesty. Dan heb ik het over jong en oud, want we hebben ook speciaal materiaal voor kinderen", vertelt Twan Gremmen van Amnesty Helmond. Zelf kwam hij in zijn studententijd in aanraking met de organisatie die zich inzet voor de mensenrechten. "In Helmond zijn we met een clubje van zo'n 100 mensen. Op verschillende manieren proberen we het werk van Amnesty op de kaart te zetten. We houden elke maand een schrijfmarathon in wijkhuis Westwijzer. We laten zien dat je in deze snel veranderende wereld zelf iets kunt betekenen, je hoeft je niet machteloos te voelen."

Nog altijd is het thema actueel. "In Nederland zie ik dat het klimaat rondom vraagstukken als vluchtelingen en discriminatie ruwer wordt. Amnesty vindt het ontzettend belangrijk dat we een open dialoog over die vraagstukken kunnen houden, erover kunnen praten met elkaar. Zo ontstaat begrip voor die ander. Ik zou het geweldig vinden als we als Amnesty Helmond daar een bijdrage in kunnen leveren door bijvoorbeeld een discussieavond te organiseren."

Brief schrijven

Tijdens de schrijfdag kunnen alle Helmonders bijdragen door een brief te sturen. "Amnesty Nederland heeft een aantal zaken geselecteerd en daar worden op deze dag brieven voor geschreven." Zo wordt er geschreven voor Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty Turkije die strijdt tegen schending van mensenrechten in zijn land. Hij is op 9 juni 2017 opgepakt omdat hij lid zou zijn van een 'gewapende terroristische organisatie'. Hij nam deel aan een workshop voor mensenrechtenactivisten in Istanbul. Op de derde dag van de workshop viel de politie binnen en pakte tien deelnemers op. Deelnemers kunnen een brief schrijven en daarin de Turkse minister van Justitie oproepen om de vervolging van mensenrechtenverdedigers te stoppen.

Overigens is er geen schrijftalent nodig om deel te nemen. "We hebben een aantal voorbeeldbrieven en je kunt bijvoorbeeld ook kaarten inkleuren. Het gaat er puur om door het aantal brieven dat we sturen een vuist te kunnen maken", vertelt Gremmen. "In een aantal gevallen heeft onze actie van vorig jaar ook echt het verschil gemaakt." De schrijfactie begint om 10.00 uur en eindigt bij sluiting van de bibliotheek. Cabaretier John van der Zanden houdt eerst een woordje, waarna er geschreven kan worden.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox