De turfbaan zoals die door Modelspoorclub Oost Brabant is gebouwd.
De turfbaan zoals die door Modelspoorclub Oost Brabant is gebouwd. (Foto: Romy Chatrou- van der Sande)

Turfbaan brengt historie tot leven

Turf, turfstekers, een prachtige trein, een turffabriek met een rokende schoorsteen… Wie naar de modelspoorbaan van Modelspoorclub Oost Brabant kijkt, stapt weer even terug in de tijd. Deze modelspoorclub heeft namelijk een modelspoorbaan gebouwd met als onderwerp de turfwinning in de Peel.

De Modelspoorclub Oost Brabant bestaat al 33 jaar. En in die 33 jaar zijn heel wat mooie spoorbanen uit de regio nagebouwd. Het station van Helmond en van Deurne, bijvoorbeeld. Voor dit project doken de bouwers heel ver terug in de tijd. Ze bouwden de turfbaan na zoals die van 1855 tot ongeveer 1915 te zien was in Deurne en omgeving. En dat geeft een idyllisch plaatje. Vervlogen tijden…

Mijndert van Alphen is een van de bouwers van de club. Al 25 jaar bouwt hij, als hobby. "Ik werk graag met mijn handen en ik heb altijd iets met treinen gehad", vertelt hij. Jarenlang combineerde hij die hobby met zijn werkzaamheden bij Philips. Van Alphen is verantwoordelijk voor de prachtige trein, tot in de kleinste details nagebouwd. "Ik ben van nature nogal zuinig", vertelt hij. "Dus alleen de wielen zijn gekocht, de rest is allemaal van hergebruikt materiaal. De hele trein is van karton gemaakt."

Nu de trein af is, heeft hij er geen probleem mee om deze gedag te zeggen. "Het is voor mij een soort puzzel die ik in elkaar moet zitten en als het af is, is het ook echt af. Dan ga ik weer naar het volgende project. Daar heb ik geen probleem mee."

Alle leden van de Modelspoorclub Oost Brabant probeerden bij dit project zo min mogelijk in te kopen en dat is heel aardig gelukt. Er zijn mini turfstukjes gestoken, er werd overal materiaal gezocht en gevonden. Nu staat de baan nog even op hun bouwlocatie aan de Pastoor van Leeuwenstraat (ze hebben een clubhuis bij Stadshobbycentrum 't Baken). Maar al snel gaat de baan 'op tour'. Naar tentoonstellingen door het hele land. Maar eerst dicht bij huis: de baan is even te zien bij het Dr. Knippenbergcollege in Helmond.

André Jonkers is één van de oprichters van de vereniging. Hij vertelt over de bijzondere hobby. "Er komt van alles bij kijken. Techniek, maar ook creativiteit en oog voor detail", vertelt hij. De club legt geen kilometers lange rails. "Dat is ook niet de opzet van onze hobby, we willen een stukje historie tot leven brengen. Onze bouwwerken worden door tienduizenden mensen bekeken bij exposities, heel bijzonder."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox