Telemann was tijdens zijn leven de beroemdste in Duitsland levende componist en musicus.
Telemann was tijdens zijn leven de beroemdste in Duitsland levende componist en musicus. (Foto: Pixabay)

Kunstlokaal in teken van Telemann

De vijfenvijftigste editie van Kunstlokaal42 op 15 november om 21.00 uur, Markt 42 in Helmond staat geheel in het teken van de Duitse barokcomponist, dirigent en organist Georg Philipp Telemann. Hij is vermoedelijk de meest productieve componist in de geschiedenis.

Helmond - 2017 is het Telemann-jaar: 250 jaar geleden overleed Georg Philipp Telemann. Reden te meer om ook hem, op de valreep van dit jaar, eens nader te belichten. Gastspreker deze avond is musicoloog Dick Hermsen. Zoals De Stijl meer dan alleen Mondriaan is, is barok niet alleen J.S. Bach. Telemann, die het grootste deel van zijn leven in Hamburg werkte, was geliefd van Spanje tot Scandinavië. Händel was fan en Bach maakte hem zelfs peetvader van zijn zoon Carl Philipp Emanuel.
Telemann was tijdens zijn leven de beroemdste in Duitsland levende componist en musicus. Telemann was onder meer kapelmeester aan de Barfüßer-und Katharinen-Kirche en stedelijk muziekdirecteur in Frankfurt am Main en organist en cantor aan het Johanneum en muziekdirecteur van de vijf Evangelisch-Lutherse hoofdkerken van Hamburg. Zijn grote oeuvre omvat naast opera's, veel kerkmuziek, waaronder cantates, oratoria, passiemuziek, motetten en psalmen, als ook een groot aantal (meer dan 1000) instrumentale werken, zowel kamermuziek als orkestmuziek. Slechts een klein deel van al dit werk is bewaard gebleven. Zijn petekind Carl Philipp Emanuel Bach volgde hem op als muzikaal directeur van de vijf stadskerken in Hamburg.
Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42. ,De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunsten in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die een interessante en/of boeiende avond wil meemaken.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox