Marie José Antonissen en Kim Bombeeck staan volop achter het idee  van Leut met Taart.
Marie José Antonissen en Kim Bombeeck staan volop achter het idee van Leut met Taart. (Foto: Romy Chatrou van der Sande)

Bakken tegen de eenzaamheid

De eenzaamheid tegen te gaan door samen te bakken. Dat is het idee achter 'Leut met Taart'. Inmiddels komt de derde editie in restaurant Klaverblad bij Keyserinnedael eraan. een bijzondere editie, want dit keer hoeft de oven niet aan. Deelnemers gaan namelijk een bloemstuk maken, gebaseerd op het thema taart. De activiteit wordt op maandag 13 november gehouden van 13.00 uur tot 15.30 uur.

 "Het is zo leuk om te doen", zegt Marie José Antonissen. "Bij de eerste editie kwamen deelnemers wat onwennig binnen, maar binnen een half uur was iedereen aan het kletsen!" In 2016 kwam de eigenaresse van 't Taertenhuys op het idee om te bakken met ouderen. Dat naar het voorbeeld van een collega-bakker in Eindhoven. "Voor veel ouderen is het echt een hele stap is om de deur uit te gaan. Terwijl er bij Keyserinnedael zo veel leuke activiteiten te vinden zijn. Van muziek, tot een vijfgangendiner. Ik dacht: met een bak-activiteit verklein ik de drempel om binnen te stappen."

Dat bleek een schot in de roos. "Tijdens de eerste editie schoven er meteen acht dames aan en een aantal gezichten zagen we meteen bij andere activiteiten terug", vertelt Kim Bombeeck, locatiemanager Keyserinnedael. "Je kunt hier zeven dagen per week binnen lopen voor een kopje koffie, taart of een lekkere avondmaaltijd. Daarnaast zijn er veel gratis activiteiten. We merken dat nog lang niet iedereen dat weet. Dat terwijl veel ouderen vereenzamen. Senioren wonen langer thuis, maar raken daardoor ook meer geïsoleerd."

De eerste keer werd er samen appeltaart gebakken. "Een taart die iedereen kent en waar iedereen een bijdrage aan kan leveren", vertelt Marie José. "Ik kreeg ook de leukste familierecepten te horen, zoals appeltaart met bitterkoekjes, heel inspirerend." En dus volgde eind maart 2017 de tweede editie: cupcakes versieren. "Ook dat was heel geslaagd."

En nu is het dus tijd voor een derde editie. "Ik merk dat mensen heel enthousiast reageren op dit idee", vertelt Marie José. "Zo wilde Ellen Deelen van Natuurlijke Bloemcreaties wel bijdragen. Maar ja, ze bakt niet.. ze doet aan bloemschikken. Daarom gaan we een bloementaartje maken." In de toekomst hoopt de bakster op nog meer samenwerkingsverbanden. "Dat zou ik super leuk vinden. Ik ben alweer met een ondernemer in gesprek over 'Leut met Taart 4.0', met als thema keramiek, dus animo genoeg!'"

Wil je deelnemen of ken je iemand die graag mee wil doen? De deelnamekosten bedragen 3 euro per persoon, inclusief materialen en koffie of thee. Aanmelden kan via info@taertenhuys.nl of via telefoonnummer: 06- 215 20 977.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox