Een blik op het bouwterrein met op de achtergrond de kerk die het nieuwe theater omringt.
Een blik op het bouwterrein met op de achtergrond de kerk die het nieuwe theater omringt.

Verbouwing Speelhuis op schema

Eind deze maand start het nieuwe theaterseizoen. Zo ook in Helmond. Door de verbouwingswerkzaamheden aan Theater Speelhuis ziet dat seizoen er wat anders uit dan normaal. De komende maanden gaat het theater op tournee door de stad, om uiteindelijk in december terug te keren in eigen huis. De officiële opening van het 'nieuwe' theater staat gepland voor het najaar van 2018. 'Dat gaat een spektakel worden.'

Op zijn eerste werkdag, twee jaar geleden, als directeur van Theater Speelhuis sprong Jochem Otten op de rijdende trein van de verbouwing. Er was al besloten om het theater definitief te vestigen in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kromme Steenweg en er lag een fraai schetsontwerp. "Ik ben vanaf dag één bezig geweest met het ontwikkelen van een visie op de toekomst van het theater. Dat heeft geleid tot de uitwerking van de huidige bouwplannen. Een zeer inspirerend proces."

Inmiddels zijn we twee jaar verder en is afgelopen week het hoogste punt bereikt." Al op 1 mei eindigde het theaterseizoen en vanaf die datum hebben theaterbezoekers plaatsgemaakt voor bouwvakkers. In en rondom het theater wordt keihard gewerkt om de klus op tijd te klaren. Vanaf december staan er weer voorstellingen gepland.

Na de heropening wordt direct gestart met de bouw van de nieuwe entree en de inrichting van de publieksfoyer. "Als alles volgens plan verloopt, kunnen onze bezoekers vanaf februari 2018 via de nieuwe entree naar binnen."

Otten kan niet wachten. "Onze nieuwe publieksfoyer wordt een prachtige plek met veel glas en licht. We halen als het ware buiten naar binnen en vice versa. Vanuit de nieuwe publieksfoyer heb je straks altijd zicht op de kerk." In de foyer zelf is gekozen voor een strakke inrichting. "Zo creëren we een duidelijk contrast met de klassieke architectuur van de kerk." De huidige foyer wordt straks het theatercafé.


Otten is blij met de komst van de nieuwe Pleinzaal (150 stoelen). "Deze zaal biedt de mogelijkheid om flexibeler te programmeren. We kunnen straks de glazen wand volledig openschuiven en letterlijk 'naar buiten toe' spelen." Ook de kans om de voormalige pastorie bij het theater te betrekken ziet Otten als uniek. "De ruimtes zijn multi-inzetbaar. Zo kunnen we er bijvoorbeeld een pop-uprestaurant openen."

Tot slot is er de Spelerij, een kleine en multifunctionele zaal waar maximaal 50 mensen terecht kunnen. "Een ideale ruimte voor bijvoorbeeld feestjes en kleine try-outs. Daarnaast is de Spelerij in te zetten als kleedruimte voor grote gezelschappen."


De grote zaal zelf is niet zichtbaar veranderd. 'Maar achter de schermen gaat er wel het een en ander gebeuren', vertelt Lenders. 'Met name de akoestiek wordt sterk verbeterd. We kregen bijvoorbeeld terug van performers dat het geluid uit de zaal niet goed terug het podium op kwam. Door aanpassingen aan de geluidstechniek wordt dat probleem verholpen.'

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox