De slagers van de jarige slagerij, links Mart Bankers, rechts Gaby Lenssen.
De slagers van de jarige slagerij, links Mart Bankers, rechts Gaby Lenssen. (Foto: Romy Chatrou - van der Sande)

Slagerij Hagelaar viert eeuwfeest

Nuchter, hard werkend, eerlijk. Het kenmerkt Slagerij Hagelaar. De zaak was jarenlang in handen van die familie Hagelaar en de laatste 15 jaar staan Gaby Lenssen en Mart Bankers aan het roer. Dit jaar bestaat de slagerij 100 jaar. Dat jubileum uitbundig vieren, is niets voor de slagerij. Maar er even bij stilstaan mag best.

De varkens komen van de familie Manders uit Deurne. De koeienboer kennen ze ook. "We vinden het belangrijk dat de dieren een goed leven hebben gehad, weten waar het vlees vandaan komt", vertelt Mart. Dat is altijd zo geweest. In de begintijd stonden de koeien voor Pasen wel eens voor de deur, gewoon op straat. Toen waren er ook veel meer zaken in de Beelsstraat te vinden. Dat zijn vervlogen tijden. Inmiddels is slagerij Hagelaar de enige zaak in de straat. "Tja, we hadden natuurlijk graag gehad dat hier meer bedrijvigheid was, maar wij zijn hier al 100 jaar te vinden. Mensen kennen ons. We zien hier vaak veel generaties terug, trouwe klanten. Wij gaan hier niet weg."
Die klanten komen voor de ambachtelijke producten. "Tegenwoordig is ambachtelijk een hip woord", zegt Mart. "Maar ik durf wel te zeggen dat wij écht ambachtelijk werken. Zo hebben wij een rookoven zonder alle technische hoogstandjes die je tegenwoordig hebt." Maar, benadrukt Gaby, dat ambachtelijke imago houdt niet in dat slagerij Hagelaar niet met zijn tijd mee gaat. "Natuurlijk houden we de trends bij. We proberen te balanceren tussen het vertrouwde aanbod en nieuwe dingen."

Het tweetal koos al op jonge leeftijd voor een beroep waar nu niet veel jongeren meer voor gaan. "Mijn broer werkte hier", verklaart Mart. Gaby komt uit een echte slagersfamilie. "Het zal voor ons misschien best lastig worden om opvolging te vinden, want het is geen populair beroep. Bij de familie Hagelaar is het op een gegeven moment ook niet meer gelukt om gegadigden binnen de familie te vinden." Hoewel het aantal slagerijen ook flink is afgenomen, heeft het tweetal niet te klagen. "Ik merk dat mensen het steeds belangrijker vinden om eerlijk vlees te kopen en dat bieden wij."

Die familie Hagelaar is overigens nog geregeld in de winkel te vinden. Jos Hagelaar (vader van Gerrit en de opa van Jos) stond aan de wieg van de slagerij. En verschillende generaties werd de winkel dus doorgegeven. "Ook al zijn we geen familie, het was wel fijn dat wij als jonge mennekes al in deze winkel stonden. Dat schept een band. We zijn ieder onze eigen weg gegaan en hebben elkaar hier weer teruggevonden. Inmiddels werken we hier 15 jaar met veel plezier."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox