In de tentoonstelling toont Museum Helmond een selectie uit het oeuvre van Constantin Meunier
In de tentoonstelling toont Museum Helmond een selectie uit het oeuvre van Constantin Meunier

Constantin Meunier: ode aan de arbeider

Nog tot en met 4 maart presenteert Museum Helmond een internationale tentoonstelling over het werk van de Belgische beeldhouwer en schilder Constantin Meunier. De expositie is te zien in de Kunsthal aan het Frans Joseph van Thielpark 7. Voor meer informatie over tarieven, openingstijden en parkeren, ga naar www.museumhelmond.nl

Helmond - De 'Rodin van België'. Zo wordt Constantin Meunier ook wel genoemd vanwege zijn invloed op de beeldhouwkunst. De Belgische beeldhouwer en schilder had aan het einde van de 19e eeuw een nieuwe kijk op het afbeelden van de werkende mens. Meunier toont 'zijn' boeren, fabrieksarbeiders en mijnwerkers vol menselijke waardigheid en geeft hen een realistisch gezicht. Zijn blik op de werkende mens in de kunst was een inspiratiebron voor vele kunstenaars waaronder Jan Toorop, Charley Toorop, Else Berg, Harmen Meurs, Herman Heijenbrock en Vincent van Gogh. Aan zijn broer Theo schrijft Van Gogh in oktober 1889: "een man die superieur aan mij is, Meunier, heeft schilderijen gemaakt van de vrouwen die de mijnkarren duwen in de Borinage en de mijnwerkers die naar de mijn gaan en van de fabrieken met hun rode daken en zwarte schoorstenen tegen een verfijnde grijze lucht – allemaal zaken waarvan ik gedroomd heb om te doen….."

Kunstenaars uit binnen- en buitenland

In de tentoonstelling toont Museum Helmond een selectie uit het oeuvre van Constantin Meunier (1831 Etterbeek/Brussel – Elsene/Brussel 1905). De schilderijen, tekeningen en sculpturen worden omringd door bruiklenen van Belgische tijdgenoten en kunst uit de museumcollectie Mens en werk.
Er is werk te zien van Pieter de Josselin de Jong, Jan Toorop, Anton van Rappard, Johannes Bosboom, Suze Robertson, W.H. Mesdag,Willem de Zwart, Herman Heijenbrock, Charley Toorop, Harmen Meurs, Else Berg, Kurt Peiser, Emile Thijsebaert, George Higuet , Edward Portielje, Léon Brunin, Camille Pissarro, A-Th. Steinlen, Eugeen Van Mieghem , Gerald Spencer Pryse, Eugène Carrière, Lucien Lejeune, Jean François Millet en Pierre Paulus de Chatelet. Sculpturen zijn van de hand van onder meer Charles Octave Levy en Hildo Krop. In een speciale filmzaal worden films en documentaires vertoond die een beeld geven van de week- en leefomstandigheden van de mijnwerkers in de Borinage zoals "Misère au Borinage" (1934) van Joris Ivens.

Kijk voor meer informatie, tarieven, openingstijden en bereikbaarheid van de locatie op

www. museumhelmond.nl

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox