Op de school zitten zo'n 200 leerlingen tussen de 4 en 18 jaar met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking.
Op de school zitten zo'n 200 leerlingen tussen de 4 en 18 jaar met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. (Foto: Koen Chatrou)

Bus voor Antoon van Dijkschool

Onder luid applaus en gejuich van docenten en leerlingen werd op maandagmiddag 9 oktober de sleutel van een nieuwe schoolbus overhandigd aan Peter van Kreij, directeur van de Antoon van Dijkschool in Helmond. Het busje, dat volledig gesponsord is, gaat onder andere ingezet worden om leerlingen van en naar hun stageplek te brengen.

HELMOND – De Antoon van Dijkschool is een zogeheten regioschool voor speciaal (voortgezet) onderwijs. Op de school zitten zo'n 200 leerlingen tussen de 4 en 18 jaar met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. Hoewel het grootste deel van de schoolloopbaan zich binnen de muren van het schoolgebouw aan het Berkveld in Helmond afspeelt, wordt er steeds vaker gekozen om leerlingen ook mee naar buiten te nemen. Bijvoorbeeld voor stages. "Onze leerlingen lopen zogeheten LOL-stages", vertelt directeur Peter van Kreij. "LOL staat voor leren op afstand. De leerlingen lopen tijdens de LOL-stage een paar uurtjes mee bij een bedrijf in de regio."

Autootje
Voor het vervoer van school naar de LOL-stage en weer terug, was de school tot op heden afhankelijk van een klein autootje. Ook dit vervoersmiddel was overigens gesponsord werd. "Een prima vervoermiddel', legt Van Kreij uit, "maar het bleek eigenlijk te klein. Meer dan drie leerlingen pasten er niet in en dat was wel eens onhandig. Met deze nieuwe bus wordt het mogelijk om in een keer 5 of 6 leerlingen te vervoeren en zo kunnen we meteen meerdere leerlingen naar hun stageplek brengen. We zijn er dan ook heel blij mee."


Groot netwerk
Geld voor de aanschaf van een schoolbus had de school zelf niet. Dus ging de Antoon van Dijkschool op zoek naar externe financiering. En dat is gelukt. "Eigenlijk ging dat zelfs vrij makkelijk", vertelt de directeur trots. "We hebben als school een groot netwerk van bedrijven en organisaties waar we veel en al lang mee samenwerken. Daarnaast hebben we de samenwerking gezocht met een bureau dat voor ons sponsoren benaderd heeft. In een paar weken tijd hadden we het geld bij elkaar, fantastisch."


Sponsoren en donateurs
Maar niet alleen sponsoren zorgden voor de nodige inleg. Ook een flink aantal donateurs heeft een bijdrage geleverd. "Het is hartverwarmend dat zoveel mensen ons steunen." Tijdens de sleuteloverhandiging kreeg de directeur van de sponsoren nog de 'opdracht' om het busje – dat van voor tot achter vol staat met logo's van die sponsoren - vooral veel te gebruiken. "Maak je maar geen zorgen. Dat gaan we zeer zeker doen."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox