Foto: Joost van Heugten
Huub

De markt

Hoppa. En weer een evenement dat in de problemen komt omdat we in Helmond maar weigeren de warenmarkt van haar oude, vertrouwde plaats te halen. Eindelijk zijn er vergevorderde plannen voor een ijsbaan met een mooie kerstmarkt op de meest logische plaats in het centrum. Maar ho, de marktkooplui willen niet van hun plek. En terecht. Terecht? Ja, natuurlijk. Als je als overheid afspraken maakt, moet je ze ook nakomen. Als je dus zegt dat ze daar een heel jaar, met uitzondering van de kermisweken, kunnen staan, dan moet je dat niet ineens, en ook nog zonder overleg, willen veranderen. Dat heet slecht beleid.

Hopelijk is het gevolg dit keer dat de discussie over de locatie van de warenmarkt nu eens goed gevoerd gaat worden. Het lijkt me een mooi onderwerp voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Twee vragen staan daarbij volgens mij centraal

Moet de markt in het centrum? Het antwoord lijkt mij: Ja. Elke zaterdag trekt de warenmarkt duizenden bezoekers naar het centrum. Mensen die hun boodschappen doen, een kopje koffie drinken en een winkel binnenlopen. Als de markt op zaterdag verdwijnt, verdwijnt tegelijkertijd de enige dag dat het écht levendig en druk is in het stadshart. Niet doen dus.

Moet de markt op de Markt? Nee! Er zijn diverse andere mogelijkheden om de marktkramen neer te zetten. Zeker als wordt besloten tot één rij kramen in plaats van twee rijen tegenover elkaar. En ja, er zal goed gekeken moeten worden naar de toegankelijkheid voor hulpdiensten en de veiligheid in het centrum, maar met de Koninginnewallen, de Ameidewal, de Marktstraat, het Speelhuisplein, de Kanaaldijk, de Ameidestraat, de Kerkstraat, de Molenstraat en de Kluisstraat, moet het toch mogelijk zijn om een leuke ronde te maken?

Volgend jaar een kerstmarkt met ijsbaan op de Markt. Welke politieke partij gaat zich er hard voor maken?

Huub

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox