Foto: Joost van Heugten
Huub

Biertje met de raad

Huub zit op Twitter. Sinds vorige week. Ik heb lang getwijfeld over deze digitale stap, maar heb hem toch gezet. Met tien volgers ben ik nog niet razend populair, zo realiseer ik me. Het zij zo.

Veel Helmondse raadsleden 'zitten' ook op Twitter. Sommigen zijn heel actief, anderen zullen dat de komende maanden weer worden, omdat ze, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, willen laten zien dat ze van deze tijd zijn.

De onderlinge discussies tussen de lokaal actieve politici zijn wel grappig om te volgen. Zo kwam ik een twittergesprek tegen dat D'66 lid Stef Stevens voerde met een aantal politici en andere geïnteresseerden. Stevens liet weten dat SP-raadsleden zich 'buiten de raad stellen', omdat ze na afloop van de maandelijkse vergadering niet meegaan naar een lokale horecagelegenheid om daar samen een biertje - of wat fris – te drinken. Hij denkt dat je meer onderling respect krijgt en dat de samenwerking beter wordt als je de persoonlijke banden op deze manier aanhaalt. 'Geen goede contacten, geen resultaat', zegt hij. SP-fractievoorzitter Lonneke Maraczi geeft aan dat ze geen tijd heeft voor deze 'nazit'.

Hoewel hij zichzelf een heel modern denkende politicus vindt, is Stef Stevens een typische vertegenwoordiger van de oude politiek. 'Samen een biertje aan de bar, dan hebben we het er nog wel eens over. Okay, ik ga volgende keer met jullie mee, want ik mag jou eigenlijk wel. Maar dan steunen jullie ons bij dat andere voorstel. Voor wat hoort wat. Proost.'

Politiek wordt niet aan de bar bedreven. Als respect of persoonlijke banden afhangen van de hoeveelheid cafébezoek is er iets goed fout. De Helmondse SP'ers sluiten bewust níet aan bij die borrel. Zij stellen zich daarmee niet 'buiten de raad', maar maken een andere keuze. Daar oog voor hebben, dát is pas respect!

Huub

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox