"Ik wil iedereen gastvrij ontvangen, vertellen wat we hier doen en uitleggen wat ze zien."
"Ik wil iedereen gastvrij ontvangen, vertellen wat we hier doen en uitleggen wat ze zien."

Een uit de hand gelopen hobby

De koffie is sterk. Zal zo bedoeld zijn. Het zijn ook lange dagen die ze hier maken. Hier, dat is in de Stadsgalerij Helmond aan de Markt 56. Lang vervlogen Helmondse panden komen hier in een collectie van maquettes tot leven. Pure nijverheid. Gerrit (77) en Nellie (72)van Neerven zijn de aanjagers in deze. Hier wordt gebouwd, geschilderd en rondgeleid. "Het is nogal wat, ja, maar het is mooi."

HELMOND - Ze doen het niet alleen. Dochter Yvonne (47) draait ook mee, Sjef Spoormakers (70) is hier ook bijkans dagelijks te vinden. De panden, ze zijn prachtig. De voetbrug die er tot 1928 stond, het oude station, de parkpoort, het Peapark, naar de naamgevers textielkoning Piet en Anja (PeA) de Wit. Prachtig uitgelicht, met oog voor detail. Gerrit grinnikt. "Soms denk ik 'waar ben ik aan begonnen." Toen hij bijna veertig werd, werd hij afgekeurd: een leven verder in de WAO. "Hij deed niks die eerste jaren", zegt Nellie. "Ik heb hem toen naar Deurne gestuurd, daar was een hobby vereniging." Gerrit leerde zo houtbewerking kennen. "Het was meteen liefde, het hout en ik." Eerst werden het stoelen en tafels, later het verfijnder werk. Zes jaar geleden begon hij aan de panden. Nelly gaf de voorzet. "Ik heb vanaf vroeger al oude foto's verzameld van historische panden hier in de stad. Uit 'Kiek op Toen', ik heb ze nog steeds. Doe ik nu nog. 'Zou dat niks zijn?', vroeg ik hem, 'het oude op schaal terugbrengen?'." Gerrit zag het ook.

In de schuur achter hun huis begon hij. Yvonne lacht. "Je kon er je kont niet keren, zo smal was het." Een uitbouw aan de woning bracht soelaas. "Hielden we een expositie in de tuin. Kei leuk."

Sinds maart van dit jaar hebben ze hun eigen plek aan de Markt. Ze zijn trots. "Het is toch een uit de hand gelopen hobby. Uit liefde." Hobby's kosten geld, beamen ze. Ze mogen gratis verblijven in de ruimte en geld van de gemeente dekt de vaste lasten. "We willen dit gratis blijven doen. Open voor iedereen." Het donatie potje wordt daarom ook goed gebruikt. Ze hebben in totaal zeven vrijwilligers. "Dat mogen er best meer zijn", zegt Gerrit. "Ik wil iedereen gastvrij ontvangen, vertellen wat we hier doen en uitleggen wat ze zien. Dat gaat weer af van mijn werk aan de panden."

Dankbaar zijn ze voor de inzet van derden. "Zonder hen zaten we hier niet", zeggen ze als uit een mond. Zijn toekomstig project is het Sint Alphonsusklooster uit Mierlo-Hout. "Daar ben ik dan weer een dik jaar mee bezig. Behalve op zondag. Die is voor onszelf."

Stadsgalerij Helmond aan de Markt 56 is open op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag ( ook op koopzondag), van 10.00 uur tot en met 17.00 uur. Facebook.com/stadsgalerijhelmond

Nellie en Gerrit voor de koestallen van het Kasteel. "De reacties van de mensen, zo enthousiast. Dat is zo leuk."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox