Foto: Joost van Heugten
Huub

De weblog

Vorige week mopperde ik een beetje over de Helmondse lokale omroep. Conclusie van mijn column toen: Omroep Helmond is een leuk tijdverdrijf voor de vrijwilligers die daar werken, maar van zeer beperkte toegevoegde waarde voor Helmond. Vandaag wil ik een compliment uitdelen. Aan de weblog van Helmond.

In 2005, bijna 12,5 jaar geleden startte deze puur Helmondse website. Een initiatief van ene Rob. Sinds die start heeft de weblog zich ontwikkeld tot een digitaal podium waar veel Helmonders informatie vinden en hun ei kwijt kunnen. En dat is razend knap.


Rob, die zich in het Helmondse vrij anoniem beweegt, slaagt er vaak in om primeurtjes te brengen, bijvoorbeeld op politiek gebied. Hij geeft, onder meer lokale politici, de ruimte om hun mening te verkondigen en laat Helmonders daar vrij op reageren. Zo is de weblog een platform geworden dat er steeds meer toe doet.

Mooi voorbeeld is het item over de aanstaande huisvesting van buitenlandse werknemers in de wijk Rijpelberg. De weblog kwam – als eerste! – met het nieuws en lokte daarmee een flinke discussie uit onder met name de buurtbewoners. De reacties, ruim meer dan honderd, waren soms zeer ongenuanceerd, zoals wel vaker bij deze categorie nieuws. Maar ook deze reacties lokten weer andere, meer genuanceerde reacties uit. Het zorgde voor een levendig digitaal gesprek waaraan de weblog-redactie af en toe een inhoudelijke toevoeging deed. Zonder te oordelen.

Als lokale media een dergelijk gesprek op gang kunnen brengen en vervolgens faciliteren, dán voegen ze wat toe aan het lokale medialandschap. Ik feliciteer Rob alvast met zijn eerste jubileum, binnenkort in november. Wat mij betreft plakt hij er nog een fors aantal jaren aan vast.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox