Foto: Joost van Heugten
Huub

Lucas Gassel

Kent u Lucas Gassel? Vast wel. Het is de naamgever van een bekende, Helmondse straat. Een straat met een eigen winkelcentrum, de Lucas Galerij. Met die prachtige verlichtingszaak van de familie Withagen. En met het Helmond Sport café van Bolle Jan.

Lucas Gassel werd in 1500 geboren in Helmond. Een landschapsschilder die minder bekend was dan tijdgenoten als Jan van Scorel en Pieter Breughel, maar voor Helmond toch zeker een memorabele figuur, ook al omdat de familie Van Gassel in bestuurlijk Helmond lange tijd actief was. Deze maand komt er, op initiatief van Ger Jacobs en Hans van de Laarschot, een boek over het leven en werk van de schilder. De gemeente ondersteunt dat initiatief gelukkig. Maar Jacobs en Van de Laarschot willen meer. Lezingen, een musical, een beeld en natuurlijk 'iets' in de straat die naar hem vernoemd is.

Het is een prachtig initiatief. Nee, de activiteiten rond Lucas Gassel zullen geen duizenden bezoekers naar Helmond trekken. Maar wat geeft het? Waarom moeten alle dingen die in de stad georganiseerd worden, voor een 'breed' publiek zijn?


Ik vond het dan ook enigszins schokkend om te lezen dat de directeur van Helmond Marketing, Leo Grunberg, niet overtuigd was van de plannen. In het ED liet hij optekenen dat 'Lucas Gassel in principe voor een specifiek, kunstminnend publiek is.' Hij wil dat 'ook andere groepen worden aangesproken' en 'dat het publiek een jaar lang geboeid wordt.'

Ik hoop dat deze twee enthousiaste Helmonders alle steun krijgen die mogelijk is bij de organisatie van projecten in het kader van het Lucas Gasseljaar.

De Kasteeltuinconcerten waren leuk, op de kermis was het druk, maar een keer iets van een ander niveau in onze stad, dat zou wel eens een verademing zijn.

Huub

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox