Foto: PressVisuals.com
Erik de Vries

'Groen' en 'blauw' in het centrum

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft eens per maand een column in de Traverse over het centrum van Helmond en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden.

De zomer is bijna voorbij. De scholen zijn weer begonnen en de meesten van u zijn weer aan het werk na een welverdiende vakantie. Op het moment dat ik deze column schrijf, beleven we de laatste tropische dag van deze zomer. Ruim 30 graden! En midden in de stad is het nog een paar graden warmer. Door de klimaatverandering krijgen we in de toekomst alleen maar méér van dit soort hete dagen. Willen we de stad in de zomer leefbaar houden, dan moeten we de hoeveelheid 'grijs' (beton, asfalt en stenen) verminderen en meer 'groen' (bomen en struiken) en 'blauw' (water) toevoegen. Zoals alle Nederlandse steden staat ook Helmond voor die uitdaging.

In de zomervakantie was ik in Bordeaux in Zuid-Frankrijk. Daar zijn ze gewend aan hete zomerdagen. En houden ze er rekening mee. In het centrum staan fonteinen die als speelplek voor kinderen dienen en tegelijkertijd voor verkoeling zorgen.

Ook zagen we er op veel plaatsen groen. In de vorm van parken, maar ook in de vorm van losse bomen die stuk voor stuk een beetje schaduw geven. Het zijn kleine dingen, maar alle beetjes helpen.

In ons Centrumperspectief is klimaatverandering een belangrijk item. We brengen meer ´groen´ in het centrum door de aanleg van het Havenpark. Op hete dagen is dat straks een fijne, koele plek midden in de stad. Ook rond de Watertoren komt een nieuw park.

Verder willen we waar mogelijk extra bomen planten in het centrum. Bijvoorbeeld op het Ameideplein wat nu één van de warmste plekken in de stad is. En we herstellen de Oude Aa in ere. Daarmee komt er meer verkoelend ´blauw´ in het centrum.

Elk apart zijn het kleine maatregelen, maar bij elkaar opgeteld wel degelijk belangrijk om onze stad in de toekomst ook op hete zomerdagen leefbaar te houden.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox