Tijdens de Klassendag wordt er hard gewerkt aan de oplossingen van de speurtocht.
Tijdens de Klassendag wordt er hard gewerkt aan de oplossingen van de speurtocht.

Speurtocht langs monumenten

De Klassendag, het vaste educatieve onderdeel van de Helmondse Open Monumentendag (9 en 10 september), wordt dit jaar uitgebreid. Naast de speurtocht langs Helmondse monumenten bezoekt een aantal basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 de toren van de Lambertuskerk.

HELMOND - Mieke Chatrou, initiatiefnemer van de dag namens CultuurContact vertelt: "Vorig jaar is de Klassendag van opzet veranderd. Daar waar kinderen vroeger met een vrijwilliger een bezoekje brachten aan een monument, is er vorig jaar een speurtocht ontwikkeld langs Helmondse monumenten. Om te voorkomen dat kinderen in groep 7 én in groep 8 hetzelfde programma zouden gaan krijgen, is er dit jaar gezocht naar een aanvulling op het programma. We gaan een bezoek brengen aan de toren van de Lambertuskerk met daarin het Robustelly orgel (een kostbaar Helmonds monument) en de beiaard. Daarnaast bezoeken de leerlingen de Gaviolizaal met daarin de draaiorgels."

Iedereen die ooit in de gelegenheid is geweest een kijkje te nemen in de toren van de Helmondse Lambertuskerk, begrijpt dat een bezoekje aan de toren vanwege de inrichting met de hoge smalle trappen, niet vanzelfsprekend is. "Vanwege het bijzondere karakter van dit project, is er nu toch een uitzondering gemaakt en mogen kinderen onder begeleiding van een volwassene in kleine groepjes van dichtbij kennismaken met het monumentale Robustelly orgel én nog hoger in de toren, het carillon. De stadsorganist Jan van de Laar en de stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns zullen de kinderen begeleiden en kennis laten maken met deze bijzondere instrumenten."

Het projectdeel 'Muziek uit de Toren' is zo opgezet, dat het in principe in elke stad/gemeente in Nederland uitgevoerd zou kunnen worden. De lesbrief is een 'blauwdruk' die toepasbaar is op elk orgel/ carillon. Het is aan de organist/beiaardier van de plaatselijke gemeente om het specifieke van de eigen instrumenten aan de kinderen te laten zien. "Dus wie weet zien we dit project straks ook in andere steden of plaatsen terug!"

De vernieuwde Klassendag is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies van het Ondernemersfonds Helmond, het Centrum Management en Wijkmanagement Helmond, de impulsgelden vanuit het BKKC, de Stichting NKV-gebouw, de Coovels Smits Stichting, het Comité Open Monumentendag Helmond en de inzet van CultuurContact, bureau voor cultuureducatie Helmond.

De komende weken brengen leerlingen van basisschool de Vlier en OBS 't Hout een bezoek aan de geheime toren.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox