Mooi weer bij de succesvolle première van De Gelaarsde Poes in De Donck in Someren
Mooi weer bij de succesvolle première van De Gelaarsde Poes in De Donck in Someren (Foto: Idor van Duppen)

'De Gelaarsde Poes' in De Donck

Het is september en tijd voor de nieuwe voorstelling van De Speledonckers. De keus is deze keer gevallen op de zeer humoristische comedy 'De Gelaarsde Poes' van Don Duyns, bekend van succesvolle stukken als 'Snorro' en 'Woefside Story.'

SOMEREN - Regisseuse Eva Stam prijst het stuk aan als een echte comedy voor jong en oud: "Het is zeer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7 maar volwassenen zullen er net zo van genieten." Eva Stam studeerde in Amerika, Arnhem en Zwolle en regisseert al sinds 2012 bij De Speledonckers. De Gelaarsde Poes is haar vijfde productie in Someren. Zij regisseert bij meer gezelschappen in Nederland en verzorgt dramalessen.

De Speledonckers kozen in 2015 al voor dit stuk, dat door het Ro Theater al succesvol op de planken is gebracht, en oktober vorig jaar vonden de audities plaats. In november zijn de repetities van start gegaan. In totaal doen er ongeveer 35 spelers mee aan het stuk en een veelvoud daarvan achter de schermen. De Gelaarsde Poes is een voorstelling waarin ook zang en dans is verwerkt. Dansstudio 4LDC van Frank Geleijns uit Someren is verantwoordelijk voor de dansscènes en zangeres, theatermaakster en cabaretière Jetteke Hendriks verzorgt de zang. De productieleider is Sander Leenders.

De Gelaarsde Poes vertelt het verhaal van molenaarszoon Jaap. Hij raakt alles kwijt en kan alleen zijn Gelaarsde Poes die hij van zijn vader erfde nog vertrouwen. Op hun tocht op zoek naar eten en werk winnen ze het vertrouwen van de koning, mede door de streken van Poes. Zo krijgt Jaap als Markies van Carabas een positie aan het hof van de koning en kan hij proberen er achter te komen of prinses Wendy echt zo lief is als ze eruit ziet.

Hoofdrolspeler Ruud van Lieshout vertelt dat de rol van Poes echt grotesk is: "Hij probeert werkelijk van alles voor elkaar te krijgen. Eigenlijk vindt daarna een soort transformatie plaats omdat dan naar voren komt wat echt belangrijk is: échte liefde, échte vriendschap; vaar nooit onder valse vlag."

Ruud van Lieshout woont in Lierop en speelt al 15 jaar bij de Speledonckers, en ook bij zustervereniging Crescendo. Na 'De Magische Fluit en Ali Baba' is dit zijn derde hoofdrol. Hij heeft ook elders gespeeld en tv-werk gedaan.

De première vond 3 september plaats en het publiek krijgt ruime gelegenheid een van de voorstellingen te bezoeken. Ze vinden plaats woensdag 6 en vrijdag 8 september om 20.00 uur, zondag 10 september om 14.30 uur, woensdag 13 en zaterdag 16 september weer om 20.00 uur, en ten slotte zondag 17 september om 14.30 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en alle voorstellingen vinden plaats in natuurtheater De Donck, Donksedreef 3 in Someren.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox