Tijdens de opnames (Robert van den Broek draagt een lichtblauwe trui)
Tijdens de opnames (Robert van den Broek draagt een lichtblauwe trui) (Foto: Hans Tibben)

Robert van den Broek over zijn film

2,5 jaar geleden had een vijftal avonturiers een goed idee. De vijf wilden een internationale film maken met een filosofische inslag. Het bleek een project van de lange adem. En een succesvol project ook, want de film kreeg tal van prijzen en awards. De film ging vrijdag 1 september in première en draait nog in de Helmondse Cacaofabriek en andere filmhuizen in het land.

HELMOND - "Vijf kerels bij elkaar zetten die nog nooit een internationale film hadden gemaakt. Daar kwam dus ontzettend veel bij kijken", vertelt Van den Broek. Hij had inmiddels wel zijn strepen verdiend als filmmaker, maar zo'n internationale productie bleek een hele kluif.

Samen met Guido Weijers (cabaretier), Paul Smit (cabaretier), Ismael Lotz (cameraman) en Arjan Bakker (investeerder) sprong hij dus 2,5 jaar geleden in het diepe. En ze bleken goed te kunnen zwemmen, want de film krijgt tal van awards. Het is een filosofisch komische dramafilm mét een diepere laag. De film gaat in op de vraag: wie ben je?

Bizar maar leerzaam

"We hebben veel zelf gedaan. Van productie, tot het script, casting, de regie: noem maar op. Uiteraard omringd door een professionele crew met specialisten. Het is een bizar project maar ook heel leerzaam." Hoewel de film zich in Londen lijkt af te spelen, zijn de meeste scenes 'gewoon' in Helmond en omgeving geschoten. "Hier kennen we mensen. Ismael, Paul en ik hadden precies voor ogen hoe alles eruit moest zien en in mijn omgeving kende ik de plekken die daarbij aansloten. Dus als Alice een pub in Londen inloopt, loopt ze gewoon een Helmondse kroeg binnen."

Hij vond het dan ook niet meer dan logisch om de film voor het eerst in Helmond te vertonen. "Ik had nu voor de kick wel naar Amsterdam kunnen gaan , maar ik vind het veel mooier om het hier te doen. We hebben hier zoveel medewerking gekregen. Eind vorig jaar was er al een 'test-viewing' in de Cacaofabriek. Naar aanleiding van die vertoning voor een select gezelschap, hebben we de film flink ingekort. Dat deed best even pijn, maar de film is er beter van geworden."

De film is daarnaast ook op tal van plekken te koop, waaronder bij bol.com. "Ik vind het wel heel spannend wat iedereen ervan vindt, daar maak je 'm voor", vertelt Van den Broek die inmiddels alweer met tal van andere projecten bezig is. "Een tweede film zit er niet meteen in, ik wil niet telkens hetzelfde trucje doen. Ik ben nu volop bezig met een mooi project bij de Filmacademie in Tanzania. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Laat komen wat komt, en laat gaan wat gaat…een beetje de filosofie van de film!"

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox