De voorzitter van de stichting heeft een fietsaanhanger aangepast. Voor reparatiemateriaal voor de fietsen, een EHBO-trommel, maar ook voor een picknickmand.
De voorzitter van de stichting heeft een fietsaanhanger aangepast. Voor reparatiemateriaal voor de fietsen, een EHBO-trommel, maar ook voor een picknickmand. (Foto: Romy Chatrou-van der Sande)

Stichting Duofiets is er klaar voor

HELMOND - In het najaar zijn ze voor het eerst in het straatbeeld te zien: de fietsen van Stichting Duofiets. Vijf fietsen zijn inmiddels aangeschaft en de zesde volgt waarschijnlijk snel door een gift van het Drakenbootfestival. Vrijwilligers gaan de weg op met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen.

"In een half jaar tijd hebben we samen heel veel voor elkaar gekregen", vertelt voorzitter Piet Cornelissen. "Het begon allemaal met een idee van Anneke Doomernik . Als je met mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking op een duofiets gaat fietsen bloeien ze helemaal op, zijn actief bezig en genieten volop."

Inmiddels heeft de stichting vijf duofietsen met elektrische ondersteuning aangeschaft, vier in de kleur rood en één oranje (standaardkleur gesponsord door de Edwin van de Sar Foundation). Naast de Edwin van de Sar Foundation dragen nog diverse andere fondsen, de gemeente Helmond en de Rabobank bij. Er is bewust voor zes fietsen gekozen. "Dat maakt indruk", vertelt Cornelissen. "Daarnaast is hun idee: samen fietsen is gezelliger. Het verbindende aspect is essentieel. Daarom vonden zij het ook zo belangrijk om een pauze met een koffiemoment in te lassen." Voor de rit wordt een bijdrage van 3,50 euro gevraagd inclusief koffie of thee tijdens de pauze. "Dat bedrag willen we zo laag mogelijk houden." Bij het Caratpaviljoen bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om te gaan picknicken. "Daar zijn we heel blij mee, het is de mooiste plek van Helmond en centraal gelegen." Ook de opslag van de fietsen is geregeld. "We hebben een overdekte locatie ter beschikking gekregen, die ook voorzien is van elektriciteit. Zo staan de fietsen veilig én kunnen we ze opladen en onderhouden." Na de zomervakantie start een training voor de eerste groep van 30 vrijwilligers. De eerste proefritten staan dan op het programma. "We willen zo veel mogelijk ervaring opdoen om eventuele kinderziektes uit te sluiten. Uiteindelijk willen we zes dagdelen per week gaan fietsen." In het voorjaar 2018 gaat Stichting Duofietsen Helmond officieel van start. "Dan presenteren we feestelijk onze stichting aan het Helmondse publiek bij de start van het nieuwe fietsseizoen. Dit is voor ons de volgende stap waar we naartoe leven. Inmiddels hebben we al contact met diverse zorginstellingen. We zijn er helemaal klaar voor," aldus voorzitter Cornelissen.

Meedoen?
Wie mee wil fietsen als vrijwilliger op de duofiets, kan zich aanmelden op duofietsenhelmond@gmail.com.

Meer informatie: www.duofietsenhelmond.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox