Foto: Joost van Heugten
COLUMN

Column Huub: Onkruid

Warm weer, soms zon en behoorlijk wat regen. Het was goed tuinweer in de zomer die nu zo'n beetje achter ons ligt. Mensen die van vakantie terugkwamen konden zich dagen uitleven om het tot ongekende hoogten uitgegroeide onkruid te beteugelen.

Jammer dat we vervolgens niet echt konden genieten van de pracht in onze tuinen omdat het weer, na een veelbelovende start, al snel een paar stapjes terugdeed. Buiten zitten, in de zon genieten van tuin en barbecue was er dus niet bij.

Niet alleen in onze tuinen, ook elders in de stad groeide het onkruid. En omdat we toch niks te doen hadden, begon Helmond vrij massaal met een verbale strijd tegen het oprukkende groen in bermen, op trottoirs en verkeersheuvels. 'Onze stad ziet er verschrikkelijk uit', 'betalen wij hier belasting voor?' Op social media en in dé krant werd volop gemopperd op de 'lakse' houding van de gemeente die de openbare ruimte van de stad liet verslonzen. Een ondernemer uit de Steenweg klaagde er zelfs over dat er een brandnetel zo hoog door een van de bankjes in de straat stak, dat niemand er meer ging zitten.

Wat mij betreft werd er wat té veel energie gestoken in het gemopper. De gemeente moet de door ons ingelegde centen minstens drie keer omdraaien voordat ze besteed worden, vinden we. En terecht. Is het dan zo gek dat een hele tijd geleden alweer besloten is dat er iets minder geld terecht zou komen bij het bestrijden van het gemeentelijke onkruid? Is het dan zo erg om de stoep voor je eigen huis even vrij te maken van ongewenst groen? En kost het niet heel weinig moeite om die irritante brandnetel even zelf af te knippen en in je groenbak te stoppen?

Kom op, Helmond. Onkruid vergaat niet, maar als je zelf even de handen uit de mouwen steekt hoef je minder te klagen en ziet de stad er een stuk beter uit.

Huub

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox