Logo nieuwsblad-traverse.nl


<p>Kaya van Heiningen: &#39;Gevoelens willen gezien, gevoeld en gehoord worden.&#39; (Foto: Leon van Loon).</p>

Kaya van Heiningen: 'Gevoelens willen gezien, gevoeld en gehoord worden.' (Foto: Leon van Loon).

(Foto: )

‘Boeiend en breed als het leven zelf’

Helmond - Iets wezenlijks kunnen betekenen voor een ander. Kaya van Heiningen uit Helmond heeft het als leidraad in haar werk. Als geestelijk verzorger biedt ze steun aan mensen in de laatste fase van hun leven, maar ook aan mensen voor wie het leven niet meer vanzelfsprekend is. “De reikwijdte van het beroep is zo breed als het leven zelf en oneindig boeiend.”

Door: Rob Weekers

Als geestelijk verzorger komt Van Heiningen in gesprek met mensen en geeft ze begeleiding, hulp en advies bij vragen waarvoor iemand niet terecht kan in zijn omgeving of bij hulpverleners. Haar werk brengt haar op tal van plaatsen, zoals een verpleeghuis of bij mensen thuis.

“Als ik iets kan betekenen voor een ander, dan geeft me dat veel voldoening. Wat dat betreft is het dankbaar werk. En ja, soms ook zwaar. Soms kan ik ook geraakt worden door het verdriet van een ander, zonder empathie kan ik mijn werk niet doen. Als professional is het balanceren tussen afstand houden en nabijheid zoeken. Mijn eigen batterij moet opgeladen blijven, anders zou ik mijn werk niet kunnen doen.”

‘Balanceren tussen afstand houden en nabijheid zoeken’

Waar een geestelijk verzorger voorheen een verlengstuk was voor de kerken en werkte met en voor mensen die niet naar de kerk konden, is hij of zij tegenwoordig een professional op het gebied van zin- en levensvragen. Daaraan gekoppeld zijn zaken als normen en waarden, levensvisie, levensbeschouwing en religie.

Kaya van Heiningen is van huis uit theoloog en die achtergrond komt goed van pas “Religie kan voor veel mensen een houvast zijn, en steun en troost bieden. Maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld het humanisme. Als gelovig mens vind ik mijn geestelijk voedsel bij meerdere religies en levensbeschouwelijke stromingen. Hoe dan ook, ook voor mensen zonder geloofsovertuiging zijn zingeving en levensvragen, identiteit, verbinding en betekenis van belang. Wat dat betreft staat de levensvisie van de ander bij mij centraal, dat is een belangrijk uitgangspunt.”

Levensvragen

Levensvragen komen meestal op als het leven niet meer vanzelfsprekend is. Dit gebeurt soms zomaar, en vaker door een bijzondere of belastende gebeurtenis, zoals geboorte of dood, ziekte of beperking, verlies of trauma.

Soms liggen levensvragen verborgen onder gevoelens van boosheid, angst en verdriet. Of ze liggen verscholen onder lichamelijke of psychische klachten. Vragen als: wat maakt mijn leven de moeite waard? Waarom overkomt mij dit? Waar haal ik kracht uit? Hoe geef ik mijn leven invulling als mijn gezondheid minder wordt? Hoe wil ik afscheid nemen van het leven?

“Het maakt beroep van geestelijk verzorger enorm breed en juist daarom interessant”, weet Kaya van Heiningen uit ervaring. “Wie er nood aan heeft moet zijn verhaal kwijt kunnen. Dan bied ik een luisterend oor, ben aandachtig aanwezig. Gevoelens willen gezien, gevoeld en gehoord worden.”

Meer berichten