Logo nieuwsblad-traverse.nl


<p>Christ van den Acker vult aan en ordent dagelijks de inhoud van zijn mini-bibliotheekje aan de Marktstraat 8 in Mierlo.&nbsp;</p>

Christ van den Acker vult aan en ordent dagelijks de inhoud van zijn mini-bibliotheekje aan de Marktstraat 8 in Mierlo. 

(Foto: Harrie van der Sanden)

Minibieb’s ook in Mierlo

Mierlo - In diverse straten in Mierlo zijn sinds enige tijd boekenkastjes of mini-bibliotheekjes te vinden. De boekenkastjes staan meestal dicht aan de straat, nabij de hoofdingang van de woning en zijn vrij toegankelijk bereikbaar. De boeken kan je inzien, lenen om thuis te lezen en daarna eventueel terugzetten in een ander kastje. Zelf boeken doneren mag ook.

Door: Harrie van der Sanden

Een van die mini-bibliotheek kastjes staat aan de Marktstraat op nummer 8 waar de trotse initiatiefnemer en dorpsgenoot Christ van den Acker met veel enthousiasme zijn verhaal doet over zijn hobby: het beheren van zijn mini-bibliotheekje. Het is een ideale manier om nieuwe boeken te ontdekken. Of om boeken te lezen, die niet voor iedereen betaalbaar zijn.

Als 17-jarige leerling aan de detailhandelsschool liep Christ van den Acker zijn stage bij een boekhandel in Oss. Na het behalen van het vakdiploma bleef hij als vakantiehulp werkzaam bij die boekhandel en kreeg hij al snel een volledige baan aangeboden.

Vanaf dat moment in 1968 tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd in 2015 heeft Christ het boekenvak niet verlaten. Na diverse functies bij verschillende werkgevers heeft hij in 1997 een bestaande kantoorboekhandel in Eersel overgenomen, die hij stukje bij beetje transformeerde naar een boekhandel. Door al die jaren heen heeft Christ een enorme hoeveelheid boeken verkregen.

Digitaal winkeltje

Mede omdat zijn kinderen geen belangstelling hebben in die grote collectie en straks ooit er wel voor komen te staan om die berg op te ruimen is Christ een paar jaar terug gestart met een digitaal winkeltje, waarin hij zijn boeken te koop heeft aangeboden. “Dit is best succesvol verlopen en zo ben ik langzamerhand mijn hele bibliotheek aan het opruimen.” De boeken, die geen hogere verkoopprijs dan drie euro verdiende, plaatst hij niet in zijn eigen winkeltje. Door de hoge kosten van verzending heeft dat geen zin. Deze boeken vinden nu hun weg naar een dankbaar publiek via het kastje aan de straat.

Mini-bibliotheekje

Dagelijks vult Christ van den Acker de inhoud van het Mini-bibliotheekje aan. Het volledige bestand van het Mini-bibliotheekje aan de Marktstraat 8 wordt wekelijks gewisseld met nieuwe boeken.

Regelmatig treft de ‘boekenworm’ ook boeken aan, die anderen in het kastje hebben gelegd. “Op zich geen probleem, maar ik hou hierbij wel een oogje in het zeil door de kwaliteit hiervan te bewaken en te voorkomen, dat het mini-bibliotheekje een inzamelplek voor oud papier wordt.”

Andere minibiebjes

Het eerste kastje, dat in Mierlo verscheen, was aan de Brugstraat 32. Later zijn er ook nog geplaatst onder andere op het adres de Marktstraat 8 en de Langenakker 82.

In de Burgemeester Van Lokvenstraat 110 zijn hoofdzakelijk kinder- & jeugdboeken te vinden. Verder nog op de locatie Luchen II aan Dagpauwoog 7 en nog een aan het Koolwitje 13.

De gebiedsregisseur van de Gemeente Geldrop-Mierlo, Harold van Lieshout, is enige tijd terug bij Christ van den Acker geweest om zich wat nader te laten informeren. Ook hij vindt het ‘mini bieb kastje’ een leuk initiatief. Hij oppert het idee om vanuit de Gemeente Geldrop-Mierlo dergelijke kastjes te plaatsen in de directe omgeving van de scholen in Mierlo en Geldrop. De kastjes kunnen gevuld worden met de kinder- & jeugdboeken, die door de bibliotheken zijn afgeschreven.

Meer tijd om te lezen

Door de beperkingen ten gevolge van de coronapandemie hebben mensen meer tijd om te lezen. Momenteel nu de fysieke boekwinkels deels en de bibliotheken grotendeels gesloten zijn, voorzien de kastjes duidelijk in een behoefte en zijn dan ook een groot succes.

Wat is een minibieb

Er zijn geen vaste regels voor wat een Minibieb precies is. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus. Op onderstaande website zijn via de zoekfunctie door heel Nederland minibiebs te vinden.

www.minibieb.nl

Meer berichten