Logo nieuwsblad-traverse.nl


<p><strong>Vier generaties bij het herdenkingsmonument</strong><strong>.</strong></p>

Vier generaties bij het herdenkingsmonument.

(Foto: Henk van Dijk)

Herdenkingsjaar 70 jaar Molukkers in Nederland gestart

Helmond - Op zondag 21 maart organiseerde Stichting Ain ni Ain Helmond een herdenking in het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland. Jong en oud verbonden zich met elkaar door gezamenlijk de aankomst van de eerste groep van de eerste generatie Molukkers te herdenken.

Door: Henk van Dijk

Na een lange reis van één maand, arriveerde het eerste schip de Kota Inten op de Lloydkade in Rotterdam. Kort daarna volgden de elf overige schepen waar de andere Molukse soldaten en hun gezinnen mee naar Nederland kwamen. Na aankomst werden de gezinnen overgeplaatst naar verschillende woonoorden om zich daar, voor een tijdelijk verblijf, te vestigen. De beloofde zes maanden bleek uiteindelijk permanent te worden. Iets wat de eerste generatie niet verwachtte. De aankomst betekende kortom het opbouwen van een toekomst in voor hen een vreemd land.

In het heden telt de gehele Molukse gemeenschap in Nederland ongeveer vijf generaties. Ook Helmond kent een jonge groep van de derde en vierde generatie, die bouwen aan een mooie toekomst. De pijn van hun (groot)ouders, wordt het succes van de nieuwe lichting.

Herdenking

Voor de herdenking bij het Moluks monument in de Tjerk Hiddesstraat werd door de Molukse gemeenschap een kort, maar krachtig programma opgesteld. Voorzitter van Stichting Ain Ni Ain Helmond, Noël Silalahi, gaf een kort voorwoord en startte het herdenkingsmoment. Kort daarna, volgde een bloemlegging dat werd gedaan door ‘oma’ Maria Noesmesse van de eerste generatie en Aven Rejaan namens de vierde generatie. De overgrootouders van Rejaan arriveerden in 1951 met het schip de Kota Inten in Rotterdam. De bloemlegging was een symbool voor herdenking en verbinding tussen jong en oud. Het verleden en de toekomst.

Tot slot werd gesproken met Nelly Sikteoeboen, de ontwerpster van het monument. Zij lichtte haar beweegredenen toe en legde uit wat je kan zien in het beeld.

Het was een succesvolle herdenking en een mooie aftrap van het herdenkingsjaar 2021.

 

Meer berichten