Logo nieuwsblad-traverse.nl


Foto: Jan van Bommel, IVN Helmond.

Eerste Tiny Forest in Helmond aangelegd

Helmond - Kinderen van Openbaar Kind Centrum De Stroom hebben 900 bomen en struiken geplant voor een Tiny Forest op het IJsselplein in Helmond.

Het Tiny Forest is een initiatief van buurtbewoners en de school, in samenwerking met IVN Natuureducatie, de gemeente Helmond en de provincie. Het maakt deel uit van een plan voor het vergroenen van het schoolplein en de buurt. Op het schoolplein zijn tegels verwijderd om groene speelplekken te maken. Op het aangrenzende IJsselplein heeft de verharding plaatsgemaakt voor het Tiny Forest.

Wethouder Erik de Vries (openbare ruimte en natuur): “Het eerste Tiny Forest van Helmond is een feit! Ik ben daar heel blij mee. Meer groen draagt bij aan een prettige leefomgeving. Het Tiny Forest is op hete zomerdagen straks een fijne, koele plek in de wijk. Wat dit project nog extra mooi maakt is dat we ook het schoolplein vergroenen én het IJsselplein en de IJsselstraat groen gaan inrichten. Zo gaan we letterlijk van een grijze naar een groene speelruimte voor alle kinderen uit de buurt.”

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Het zorgt voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Bij het Tiny Forest hoort ook een buitenlokaal waar kinderen van De Stroom kunnen leren over de Nederlandse natuur. IVN verzorgde bij de aanleg, in samenwerking met Dolmans Landscaping de eerste buitenles voor de aanplant van het minibos.

De kinderen die meehielpen met het planten van het bos worden in groepjes om de beurt een maand de boswachters van het Tiny Forest. Op deze manier blijven de kinderen actief betrokken en is het ook echt hún bos.

De feestelijke opening zal hopelijk later in het jaar plaatsvinden. In de volgende fase van het plan worden het IJsselplein en de IJsselstraat groen ingericht. Naar verwachting gebeurt dat komend najaar.

Meer berichten