Logo nieuwsblad-traverse.nl


<p>Joop van Stiphout</p>

Joop van Stiphout

(Foto:)

Weinig geld hebben mag geen taboe zijn

Helmond - De landelijke Week van het Geld wordt voor de tiende keer gehouden. Het platform Wijzer in geldzaken organiseert tot en met 26 maart allerlei activiteiten rond het thema ‘goed omgaan met geld is goud waard’. De redactie sprak met wethouder Erik de Vries van Sociale Zaken en Armoedebestrijding en met Joop van Stiphout, voorzitter van het Armoedeplatform over het belang van goed omgaan met geld.

Wethouder Erik de Vries: “Goed omgaan met geld betekent voor mij dat je verstandig omgaat met hoeveel geld je hebt. Of dat nu veel of weinig is. Het bekende ‘de tering naar de nering zetten’ drukt dat mooi uit. De belangrijkste vraag is: kom je uit met het geld dat je beschikbaar hebt? Voor mensen met meer geld is dat gemakkelijker dan voor mensen met weinig geld. Maar ook mensen die wat meer te besteden hebben kunnen heel snel in de problemen komen als plots een deel van hun inkomen wegvalt. Kijk maar naar wat er met veel ondernemers is gebeurd tijdens de coronacrisis.”

De tering naar de nering zetten. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Het kan lastig zijn om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Joop van Stiphout: “Daarover praten is soms best moeilijk. Maar wél belangrijk. Als voorzitter van het Armoedeplatform zie ik het als mijn belangrijkste taak om armoede uit de anonimiteit te halen. Financiële problemen kunnen iedereen overkomen. Je baan kwijtraken, een scheiding, een ziekte. Zulke gebeurtenissen hebben vaak grote gevolgen. Denk bijvoorbeeld ook aan jongeren die 18 jaar worden en plotseling zelf hun zorgverzekering moeten betalen. Gelukkig zijn er in Helmond allerlei voorzieningen waar je gebruik van kunt maken als je het financieel moeilijk hebt. Maar dan moet je daar wél op af stappen.”

Hulp vragen

De wethouder vult aan: “Wist je dat mensen met geldzorgen vaak wel 5 jaar wachten voordat ze hulp zoeken? Dan hebben ze gemiddeld 42.000 euro schuld bij zo’n 15 verschillende schuldeisers. Als het zo ver is gekomen, is het vaak heel lastig om de problemen op te lossen. Daarom roep ik iedereen met geldzorgen op om er niet mee rond te blijven lopen. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Er is hulp beschikbaar. Dus heb je geldzorgen, bel dan met de Hulplijn geldzorgen van de gemeente. Die is te bereiken via 14 0492, optie 2. Daar zitten mensen die naar jouw verhaal luisteren en kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een budgetadviesgesprek om het huishoudboekje beter op orde te krijgen of door de weg te wijzen naar de verschillende regelingen die er zijn. Deze hulplijn is er voor iedereen met geldzorgen. Hulp vragen kost niets en verplicht je ook tot helemaal niets!”

instellingen staan klaar om bij geldzorgen te helpen

Bij het Armoedeplatform zijn veel instellingen aangesloten die klaarstaan voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Joop van Stiphout: “Denk aan de Kringloopwinkel, Super Sociaal, Stichting Speel je mee, Hart voor Minima en Stichting Leergeld. Samen proberen we het leven van mensen met een kleine beurs wat makkelijker te maken. Zo zorgt Stichting Leergeld dat kinderen uit arme gezinnen toch naar een sportclub of muziekles kunnen en mee kunnen met het schoolreisje. Het afgelopen jaar zijn er veel extra laptops beschikbaar gesteld zodat kinderen online onderwijs kunnen volgen. De Helmondse instellingen verwijzen ook graag naar elkaar door. Dus heb je moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, neem dan contact op. In deze coronatijd is het helaas niet zo gemakkelijk om even binnen te lopen. Maar alle instellingen zijn telefonisch en per mail gewoon bereikbaar en de meesten zijn op afspraak ook geopend. Maak er gewoon gebruik van, ze zijn ervoor!”

Meer berichten