<p>Jos van der Vleuten was een populaire beroepsrenner die Helmond op de internationale wielerkaart heeft gezet.</p>

Jos van der Vleuten was een populaire beroepsrenner die Helmond op de internationale wielerkaart heeft gezet.

(Foto: Archief RTC Buitenlust Helmond)

Regionale wielerhistorie in ‘Pedaalriders van de Peel’

Someren - Het is dit jaar 125 jaar geleden dat de eerste wielrenners in onze regio hun opwachting maakten. In dit kader verschijnt eind december het wielerboek de ‘Pedaalridders van de Peel’.

De broers Rien en Bart van Horik zijn op dit moment druk bezig met de verwezenlijking van hun wielerdroom. Rien is bij de regionale wielerfans vooral bekend door zijn wielerpresentaties. Nadat hij vorig jaar gestopt is met zijn baan in het onderwijs, om zich volledig op zijn presentaties te kunnen richten, heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat dit tot een minimum beperkt is gebleven. De ontstane vrije tijd besteedt de Somerenaar nu aan de research en het schrijven van de teksten voor het boek.

Zijn broer Bart was in de jaren zeventig en tachtig een verdienstelijk amateurwielrenner. Hij verzorgt de vormgeving van het boek en is op zoek naar geschikte foto’s.

Wielerhistorie

‘Pedaalriders van de Peel’ beschrijft de rijke wielerhistorie van bijna veertig dorpen en steden in de Brabantse en Limburgse Peel vanaf het eind van de negentiende eeuw. Het gebied behelst grofweg de driehoek Weert-Helmond-Venray. Uiteraard is er veel aandacht voor de ‘Wielerstad’ Helmond. Maar ook de lokale wielergeschiedenis van de omliggende kerkdorpen (de ‘Wielernesten’) krijgt een speciale plaats in het boekwerk.

Reserveren

Het boek gaat 250 pagina’s tellen en kan vooraf gereserveerd worden. Op de openingspagina van onderstaande website is hierover meer informatie te vinden. De makers van het boek zijn op zoek naar de wielerverhalen en wieleranekdotes uit het verleden. Op de website is te lezen op welke wijze het mogelijk is om ook zelf interessante informatie of rechtenvrije foto’s (bij voorkeur in een hogere resolutie) van de wielrenners en de koersen uit de Peelregio door te sturen.

www.rienvanhorikcycling.nl

Meer berichten