Logo nieuwsblad-traverse.nl


Praktijkondersteuner Marianne Driesen uit Eindhoven helpt bij (en voorkomt) stressklachten. Ze is 24 maart te gast op het online event over burn-out.
Praktijkondersteuner Marianne Driesen uit Eindhoven helpt bij (en voorkomt) stressklachten. Ze is 24 maart te gast op het online event over burn-out. (Foto: )

Gratis online event over burn-out

Deurne/Eindhoven - “Vroeger dacht men dat je alleen een burn-out kreeg van je werk, maar het gaat in het leven in het algemeen om een goede balans tussen stress en ontspanning.” Aan het woord is Marianne Driesen. Zij is praktijkondersteuner GGZ en één van de sprekers op 24 maart tijdens een online informatieve avond over burn-out.

Door Helmy van Dooren

“Ik geef altijd het voorbeeld van de weegschaal. Je draagkracht en je draaglast moeten met elkaar in balans zijn. Je draaglast wordt beïnvloed door alles wat je op je bordje krijgt. En daar kun je niet altijd wat aan doen, denk aan een moeilijk kind in je gezin, een drukke baan en/of een dementerende ouder waar je voor zorgt.”

“Je draagkracht kun je gemakkelijker beïnvloeden, door bijvoorbeeld te kijken hoe je omgaat met alles wat je op je bordje krijgt. Ook kan een gezonde leefstijl helpen. Zo is het belangrijk om voldoende te bewegen. Ik merk dat mensen door thuis te werken veel minder actief zijn. Ze lopen minder dan ze normaal naar het werk en op de werkvloer doen. Gelukkig is nu onder andere de gratis app ‘ommetje’ heel populair, die mensen stimuleert om elke dag te lopen.”

De Eindhovense praktijkondersteuner schrikt er soms van hoe weinig mensen slapen of hoe slecht ze eten en hoe weinig ze drinken. Haar boodschap is dat je je draagkracht ook kunt vergroten door goed te slapen, gezond te eten en te drinken. “Ontbijten is belangrijk en genoeg drinken ook. Velen teren alleen op koffie of frisdrank en dat is niet voldoende.”

Laagdrempelige hulp

Marianne Driesen werkt voor drie huisartsenpraktijken. Huisartsen sturen patiënten met psychische klachten naar haar door. De praktijkondersteuner bekijkt dan of ze de patiënt zelf behandelt of (later) doorstuurt naar een psycholoog of psychiater.

Ze merkt dat haar samenwerking met de huisarts laagdrempelig werkt. ‘‘Ik zit één deur verder dan de huisarts. Mijn deur staat altijd open voor patiënten, ook om te voorkomen dat mensen met psychische klachten uitvallen.”

De praktijkondersteuner merkt vaak dat mensen te laat aan de bel trekken. Ze schetst verschillende stadia van stressklachten. “Iedereen heeft wel eens veel stress, maar als het van voorbijgaande aard is en je daarnaast nog goed kunt ontspannen, is ermee om te gaan. Bij overspannenheid krijg je allerlei klachten. Als die klachten maanden of zelfs een half jaar of een jaar aanhouden, dan spreken we van een burn-out. Dan kun je niet meer functioneren. Je hebt lange tijd veel te veel van jezelf gevraagd. Dan geeft je lichaam aan; nu is het klaar.”

Marianne Driesen ziet burn-outklachten voorbij komen als (over-) vermoeidheid, een kort lontje, veel piekeren, slecht kunnen ontspannen, slecht slapen en slecht concentreren. En geen zin hebben om activiteiten te ondernemen.

Met gezonde levenswijze is stress beter te hanteren

“Een duidelijk signaal is als zelfs de leuke dingen een last gaan worden. Stel dat vriendinnen bij je komen lunchen. Dat is op zich leuk, maar als je dan niet meer bedacht krijgt wat te eten en het niet meer voor elkaar krijgt om boodschappen te doen, dan is dat zorgelijk.”

Ze ziet vaak dezelfde categorie mensen met burn-outklachten. “Dat zijn mensen die voor iedereen goed zorgen, behalve voor zichzelf. Mensen die gemakkelijk over hun eigen grenzen gaan en slecht nee kunnen zeggen. Door op tijd met je klachten naar de huisarts te gaan is het mogelijk om uitval te voorkomen.”

Aanmelden online event

De week van de psychiatrie staat woensdag 24 maart van 19.30 tot 21.00 uur in het teken van burn-out.

Sprekers tijdens dit gratis online event zijn: Ellen Kusters (ervaringsdeskundige), Sonja Baetsen (mindfulnesstrainer), Marianne Driesen (praktijkondersteuner) en Roel Derks (mantelzorger).

Dit is het laatste evenement over de geestelijke gezondheidszorg dat Henk Driessen organiseert. Hij zoekt dan ook een opvolger in Deurne. Zo’n 25 jaar geleden begon Henk - als ervaringsdeskundige avant la lettre - met lezingen over schizofrenie en zijn ervaringen in de geestelijke gezondheidszorg.

Hij heeft daar positieve veranderingen gezien de afgelopen jaren, zoals minder medicijngebruik en dat mensen gestimuleerd worden te gaan werken op creatief gebied.

Wil je de livestream op 24 maart volgen? Stuur een mail naar Henk Driessen:

hfcdriessen66@gmail.com

Meer berichten