Logo nieuwsblad-traverse.nl


<p>Burgemeester Elly Blanksma geeft antwoord op zeven vragen over de verkiezingen.</p>

Burgemeester Elly Blanksma geeft antwoord op zeven vragen over de verkiezingen.

(Foto:)

Burgemeester Blanksma: “Maak gebruik van uw stem voor de toekomst van Nederland”

Het is weer tijd om naar de stembussen te gaan, dit keer voor de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege het coronavirus heeft de gemeente verschillende maatregelen getroffen om kiezers veilig te laten stemmen. Maar dit roept bij veel mensen ook vragen op. We stelden burgemeester Blanksma 7 vragen over de verkiezingen.

1. Waarom zou ik stemmen?

“Omdat ook jouw stem telt! Ben je 18 jaar of ouder dan mag je je stem uitbrengen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer. Door te stemmen laat je weten welke politieke partij in de Tweede Kamer onze toekomst mee mag bepalen. Jouw stem bepaalt wie er in de regering komen te zitten de komende 4 jaar. Door je stem uit te brengen bepaal je mee wat de toekomst van Nederland is. We leven in een democratie waarin iedere stem telt. Kortom, maak gebruik van dat recht want ook jouw stem kan het verschil maken!”

2. Wat als het 21.00 uur is, en ik sta nog in de rij?

“Het kan je zomaar overkomen dat je pas in de avond in de gelegenheid bent om jouw stem uit te brengen. De avondklok blijft van kracht maar je kunt gerust gaan stemmen. Mocht je vanwege het stemmen nog na 21.00 uur op straat zijn, dan is die reden voldoende als je gecontroleerd wordt. Ga wel direct na het stemmen naar huis. Iedereen die om 21.00 uur in de rij staat bij het stembureau, mag zijn of haar stem uitbrengen. Moet je om 21.00 uur nog vertrekken van huis? Dan ben je te laat.”

3. Mag ik stemmen als ik mij niet helemaal lekker voel?

“Ook bij lichte symptomen van het corona-virus is het de bedoeling dat je niet fysiek komt stemmen. Bij ieder stembureau wordt ook een gezondheidscheck uitgevoerd. We vragen aan de deur of je gezondheidsklachten hebt. Wanneer je zelf niet kunt gaan stemmen, hoeft jouw stem niet verloren te gaan. Gelukkig kun je iemand anders machtigen om voor jou te stemmen, dit noemen we een volmacht. Dit jaar mag je zelfs voor 3 anderen een stem uitbrengen.”

4. Wat als ik niet kan kiezen op wie ik wil stemmen?

“Wil je toch stemmen, maar niet op een partij op de lijst? Dan kun je ervoor kiezen om blanco te stemmen. Het is hierbij belangrijk dat je niks op je stembiljet schrijft of aan vinkt. Je hoeft dus ook niet op het stembiljet uit te leggen dat dit een blanco stem is. Doe je dit wel? Dan is je blanco stem ongeldig. Een blanco stem telt niet mee voor de zetelverdeling, maar telt wél mee voor de opkomst.”

5. Wat als ik mijn eigen potlood wil meenemen?

“Dat mag! Zolang het maar een rood schrijvend potlood is of een rood schrijvende pen. Als je een potlood van het stemlokaal gebruikt, wordt deze na gebruik netjes gedesinfecteerd.”

6. Wat als ik mijn identiteitsbewijs ben verloren?

“Je kunt zowel een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gebruiken om jezelf te identificeren. Als je je identiteitsbewijs bent verloren dan heb je dit als het goed is bij de gemeente gemeld als vermissing of diefstal. Je kunt je dan bij het stembureau melden met het opgestelde proces-verbaal en een document waarop je naam en een foto staan.”

7. Wat als ik meer wil weten over de verkiezingen?

“Dan ga je naar www.helmond.nl/verkiezingen, waar je alle informatie kan vinden over de verkiezingen.”

De verkiezingen gaan dit jaar dus wat anders dan normaal. Vergeet je stempas en legitimatiebewijs niet maar dit jaar ook niet je mondkapje! Zo zorgen we met elkaar voor veilige verkiezingen.

Meer berichten