Logo nieuwsblad-traverse.nl


<p>Eric-Jan van Vugt: &#39;Met mijn baan ben ik met mijn neus in de boter gevallen.&#39; (Foto: Emma van Vugt)</p>

Eric-Jan van Vugt: 'Met mijn baan ben ik met mijn neus in de boter gevallen.' (Foto: Emma van Vugt)

(Foto: )

‘Ik heb het mooiste beroep op aarde’

Helmond - ‘Kunde doar oew geld mee verdienen ?’ Helmonder Eric-Jan van Vugt krijgt het vaak te horen als mensen hem naar zijn beroep vragen. Van Vugt is specialist verkoop bos- en natuurgronden, een soort bosmakelaar.

Door: Rob Weekers

“De meeste mensen weten niet dat het überhaupt mogelijk is om bospercelen aan te kopen”, zegt Van Vugt. Toch is er wel degelijk een levendige markt voor. Particulieren, stichtingen, verenigingen, zijn om uiteenlopende redenen geïnteresseerd. De aankoop van een bosperceel kan bijvoorbeeld een een goede investering zijn. Zo hoeft er bijvoorbeeld over het stuk grond geen belasting te worden betaald, en zijn bosgronden behoorlijk waardevast.

Bevoorrecht

Maar ook voor stichtingen die zich ontfermen over het behoud van natuurgebieden kan de aankoop van bosgebieden nuttig zijn. Van Vugt: “Die zijn heel specifiek op zoek om een bepaald landschap in tact te houden. Juist dat mijn klantenbestand zo gevarieerd is, maakt het voor mij leuk. Als natuurliefhebber vind ik het fantastisch om veel buiten te zijn. Ik voel me met mijn job een bevoorrecht mens. Ik heb het mooiste beroep op aarde. Soms voelt het net als werken”, grapt Van Vugt. “Maar dat is vooral als ik de administratie doe.”

Van Vugt heeft als notarisklerk veertien jaar gewerkt op een notariskantoor, voornamelijk op de afdeling onroerend goed. De kennis en ervaring die hij hier opdeed komt hem als bosmakelaar nog steeds goed van pas. “Ik weet exact te vertellen wat er bij de aankoop van een bos komt kijken”, zegt Van Vugt. Van de ene op de andere dag zag hij zijn werk op het notariskantoor niet meer zitten. “Ik had er een streep ondergezet. Een plan wat ik verder zou gaan doen had ik niet. Met mijn nieuwe baan ben ik met mijn neus in de boter gevallen.”

‘Ik voel me met mijn job een bevoorrecht mens’

Op 1 oktober 2018 kwam Van Vugt in dienst gekomen bij WOET Bosgrond BV als specialist verkoop bos- en natuurgronden. Daar heeft hij 1 collega, tevens eigenaar van het bedrijf, die het noorden van Nederland voor zijn rekening neemt. “Die samenwerking gaat prima, ik ben steevast werknemer van de maand”, grapt Van Vugt.

Een opleiding voor zijn beroep bestaat niet. Van Vugt heeft de fijne kneepjes van het vak zichzelf moeten bijbrengen. “Mijn achtergrond speelt natuurlijk een belangrijke rol. Daarnaast heb ik een aantal cursussen en workshops gevolgd. Met vaktijdschriften en -boeken heb ik zelf mijn kennis vergroot. Maar ook contacten met klanten, overheidsinstanties en natuurorganisaties zijn nuttig”, vertelt Eric-Jan van Vugt. “Mijn motto: Samen weten we alles.”

Om een stuk bos aan de man te brengen gaat Van Vugt grondig te werk. “Ik ga er altijd zelf een kijkje nemen, de sfeer opsnuiven, en maak er mijn eigen verhaal bij. Wat dat betreft is er niet zoveel verschil met een makelaar die huizen verkoopt. “Wel probeer ik zoveel mogelijk mezelf te zijn, dat werkt uiteindelijk het best.”

Meer berichten