‘Soms lig ik letterlijk in de blubber’


<p>Carmen Alink met haar kersverse assistente Jet.</p>

Carmen Alink met haar kersverse assistente Jet.

(Foto:)

‘Soms lig ik letterlijk in de blubber’

Helmond - Ze heeft van haar hobby haar beroep gemaakt. Carmen Alink uit Helmond is hondenfotograaf. Met behulp van haar assisentent Jet, een Griekse straathond, probeert Alink karakter en uitstraling van de viervoeters in beeld te vangen. “Het is meer dan zomaar op een knopje drukken.”

Door: Rob Weekers

Dat dat bestaat!? Carmen Alink krijgt het regelmatig te horen als haar professie ter sprake komt. Er zijn dan ook niet zoveel mensen die van dit specialisme in de fotografie hun beroep hebben gemaakt. Alink is, hoe kan het ook anders een groot hondenliefhebber. In 2002 besloot ze om zich volledig toe te leggen op hondenfotografie, destijds als eerste in Nederland. Met haar bedrijf Indigodog levert ze foto’s in alle gewenste formaten op verschillende materialen zoals canvas en hout. “Ik heb een fantastisch beroep, het blijft leuk!”

Geduld

Duizenden honden heeft ze inmiddels voor haar camera gehad, schat ze. Over wat er bij komt kijken om een hond zo goed mogelijk op de foto te krijgen hoeft Alink niet lang na te denken. “Geduld, vooral veel geduld, Het is geen lopende band werk. Honden kunnen wel eens wispelturig zijn. Ik ben na al die jaren vrij goed in het ‘lezen’ van een hond. Daarnaast moet je het fotograferen ook in de vingers hebben, oog hebben voor details. Soms lig ik letterlijk in de blubber om een mooie foto te maken, en ben ik aan het einde van de dag nog viezer dan de hond zelf.”

Om een goede reportage te maken, moet een hond zich in de eerste plaats op zijn gemak voelen, weet Carmen Alink uit ervaring. “En dat kan het best buiten, in een bos of park, en met het baasje erbij. Een hond moet het naar zijn zin hebben. Wat dat betreft is het verschil met mensen niet zo groot. Als je tijdens je vakantie lekker op het strand geniet van de zon ziet dat er compleet anders uit dan wanneer je in een fotohokje zit om een pasfoto te laten maken”, zegt Alink.

‘Ik heb een fantastisch beroep, het blijft leuk’

14 jaar was haar hond Sjaan haar trouwe metgezel tijdens haar reportages. “Met Sjaan erbij lukte het altijd om de aandacht van andere honden te trekken, een geweldige hulp. De keren dat ik zonder haar op pad ging, heb ik haar echt gemist.” Sinds vorige heeft Alink een nieuwe assistent, Jet, een hondje dat in Griekenland is gevonden op een vuilnisbelt. Ze moet het vak nog een beetje leren”, grapt Carmen.

Ieder seizoen heeft zo zijn charmes, weet Alink inmiddels. “Mijn voorkeur gaat uit naar de herfst en het voorjaar, maar ook de winter is prima. Zolang het maar niet te heet is. Een hond die op iedere foto met zijn tong uit zijn bek staat, is ook niet aantrekkelijk. Hoe dan ook: de baasjes moeten tevreden zijn met de foto’s, daar ga ik voor. Een hond zie ik als een deel van het gezin. Van je kinderen maak je ook foto’s, dus waarom van je hond niet. Daarom vind ik het vaak jammer als mensen hun hond als puppy niet laten fotograferen. Stel het niet uit. Een foto van je volwassen hond kan altijd nog.”

www.indigodog.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden