Elbert: ‘Als je een ander kunt helpen doe je dat gewoon’


<p>Elbert van Dijk, vrijwilliger bij De Reddingsklos: "Het is goed om je soms buiten je bubbel te begeven. Je krijgt er leuke contacten en waardering voor terug.”&nbsp;</p>

Elbert van Dijk, vrijwilliger bij De Reddingsklos: "Het is goed om je soms buiten je bubbel te begeven. Je krijgt er leuke contacten en waardering voor terug.” 

(Foto:)

Elbert: ‘Als je een ander kunt helpen doe je dat gewoon’

“Vrijwilligerswerk geeft me voldoening”, vertelt Elbert van Dijk (46), vrijwilliger bij Helmondse Reddingsbrigade De Reddingsklos. In het kader van van Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 en de landelijke campagne Mensen maken Nederland, deelt De Reddingsklos maandelijks een nieuw gezicht achter de vereniging in deze krant.

HELMOND “In 2019 werd ik gevraagd om de andere vrijwilligers een training te geven over hoe je omgaat met stresssituaties”, vertelt Elbert van Dijk, verpleegkundige van beroep. Hij is nog niet zo lang vrijwilliger, maar kwam al regelmatig op het zwembad omdat zijn zoon er les heeft. “Mijn gedachte toen ik werd gevraagd was: als ik een handje help en daardoor een ander kan zwemmen, waaronder mijn zoon, vind ik dat ik dat gewoon moet doen.”

Toen corona intrede deed, vroeg het bestuur Elbert of hij mee wilde denken over het plan van aanpak. “Als coronamaster, grapten we. Tijdens de opening van het zwembad afgelopen jaar heb ik bij de deur gestaan om alles in goede banen te leiden. En op de stapel ligt nog het idee om de jeugdbewakers te leren hoe ze omgaan met lastige gasten.” Elbert voelt zich geroepen om mee te helpen. “Als je de mogelijkheid hebt om ervoor te zorgen dat anderen hun hobby uit kunnen oefenen en je hebt de tijd om te helpen, dan moet je dat doen.” Hij haalt bovendien veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. “Ik vind de diversiteit van de leden zo bijzonder. Je raakt in gesprek met mensen die je anders nooit zou spreken. Het is goed om je soms buiten je bubbel te begeven. Je krijgt er leuke contacten en waardering voor terug.”

Elbert is trots op de vereniging. “Er gebeurt stiekem best veel achter de schermen en dat allemaal dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers. Ik vind het leuk om erbij betrokken te zijn, om eens wat anders te doen dan in het dagelijks leven.” Voor mensen die twijfelen om ook een handje mee te helpen, heeft Elbert nog een boodschap: “Kom gewoon eens kletsen en kijk wat er voor jou mogelijk is. Als je je ervoor openstelt, kun je veel leren. Niet alleen levenslessen, maar ook handige fysieke dingen, zoals EHBO of hoe je handelt in bepaalde situaties. Je neemt er behoorlijk wat van mee. Bovendien leer je functioneren in een groep. Zeker voor jongere mensen is dat erg waardevol.”

Meer info en het volledige interview vind je op:

www.dereddingsklos.nl

Door: Joli Deitz

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden