Een hoortest doen? Doe een gratis hoortest online! [aangeboden door Van Boxtel Hoorwinkels]


Foto:
aangeboden door Van Boxtel Hoorwinkels

Een hoortest doen? Doe een gratis hoortest online!

Heb je het vermoeden dat je oren niet helemaal goed meer werken? Dan kun je het beste een hoortest laten afnemen door een goede audicien. Tegenwoordig hoef je hiervoor echter niet meer langs bij de hoorspeciaalzaak, maar kun je ook een gratis hoortest online doen om te bepalen of er iets met je gehoor aan de hand is. Welke mogelijkheden zijn er om via internet een hoortest te doen? En wat kan een gratis hoortest online laten afnemen je allemaal opleveren?

Welke mogelijkheden om een gratis hoortest online te doen zijn er?

Als je via internet een hoortest wilt doen, dan zijn er diverse mogelijkheden. Belangrijk is in elk geval om te kiezen voor een test die wordt aangeboden door een betrouwbare audicien. Er zijn online die typen gehoortesten te doen, namelijk een toonaudiogram, een spraakaudiogram en een lawaaitest. Vaak gaat aan dit soort gehoortests een vragenlijst vooraf, gevolgd door een praktische test. Hieronder lichten we toe wat je van de drie genoemde gehoortesten mag verwachten: het toonaudiogram, het spraakaudiogram en de lawaaitest. 

Het toondiagram, ofwel de ‘piepjestest’

Toondiagrammen zijn de meest uitvoerige testen voor het gehoor. Ze staan ook wel bekend als piepjestesten. Het doel van dit type testen, die je online kunt laten afnemen, is om het gehoor te testen op basis van zuivere geluidstonen. Na afloop van de test met een toondiagram heb je een betrouwbare indicatie van de kwaliteit van je gehoor op hoge en lage frequenties. Op basis van de dit type online gehoortesten krijg je ook uitslag of je te maken hebt mt geleidingsverlies of perceptieverlies van je gehoor. 

Het spraakaudiogram: kun je anderen nog wel goed verstaan?

Spraakaudiogrammen die via internet worden aangeboden, zijn vooral bedoeld om te bepalen of je oren nog wel in staat zijn om anderen optimaal te kunnen verstaan. Het goed kunnen onderscheiden van spraakklanken is bij deze test een doelstelling. Ook analyseert dit soort online testen of de geteste persoon goed kan verstaan in stilte en wat zijn of haar woordscore is, afhankelijk van de intensiteit van het geluid. Een prima manier om te bepalen of je gehoorproblemen hebt. 

Lawaaitest: heb je last van omgevingsgeluiden?

Online een lawaaitest volgen, ook wel bekend als ‘spraak in lawaai’, is perfect geschikt om vast te stellen in hoeverre je geluiden kunt onderscheiden in drukke en lawaaierige omgevingen. Deze test, die meestal wordt aangeboden door audiologische instellingen, kan helpen om te bepalen of en welk type hoortoestel je nodig hebt. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden