'Je bent nooit te oud om te leren'


<p>H&eacute;l&egrave;ne Vliegenberg zoekt graag de verbinding met mensen. &#39;Er valt nog zoveel te ontdekken.&#39;&nbsp;</p>

Hélène Vliegenberg zoekt graag de verbinding met mensen. 'Er valt nog zoveel te ontdekken.' 

(Foto: Rob Weekers)

'Je bent nooit te oud om te leren'

Niet bij de pakken neerzitten. Het is het devies van Hélène Vliegenberg uit Helmond. Op haar 62ste blies ze haar carrière nieuw leven in met een nieuwe baan. “Iedereen die het als gevolg van de Coronacrisis moeilijk heeft, wil ik een hart onder de riem steken. Er is meer mogelijk dan je denkt.”

HELMOND - Met een meao-diploma op zak begon Vliegenberg haar loopbaan op 18-jarige leeftijd bij de AMRO Bank. Daarna volgde een baan bij een internationaal bedrijf waar ze 17 jaar als directiesecretaresse werkte. Toen haar gezin meer tijd begon te vragen, deed ze een stapje terug. “Met onze dochter zijn we in een medische molen beland. Na veel onderzoek werd de diagnose autisme gesteld, toen vielen voor ons alle puzzelstukjes op hun plaats. Gelukkig heeft mijn dochter haar leven weer helemaal op de rit, maar makkelijk was het niet.”

Hart onder de riem

Voor MEE in Waalre ging Vliegenberg aan de slag als ervaringsdeskundige om ouders met autisme een hart onder de riem te steken. Het vrijwilligerswerk beviel de Helmondse dermate goed dat ze ook op andere terreinen iets wilde betekenen. Zo werd ze onder meer co-trainer bij trainingen in Ervaringsdeskundigheid. “Mijn interesse voor de cliënten bleef ik niettemin houden. Reden voor mij om lid te worden van de Cliëntenraad MEE de Meent Groep in Den Bosch. Erg leuk om te doen.”


Hélène Vliegenberg biedt graag een helpende hand: “Veel mensen zien in het Sociale Domein door de bomen het bos niet meer. Behalve dat ik onafhankelijk naast de cliënt sta, bied ik een luisterend oor. Ik merk dat er achter de voordeur veel leed is. Met mijn levenservaring kan ik mensen waar het kan helpen.” Een min of meer vervolg was de zijstap die ze twee jaar geleden maakte door lid te worden van de Cliëntenraad GGZ Oost Brabant waar ze secretaris is in het dagelijks bestuur.

Tijdens een van de vele bijeenkomsten die Hélène Vliegenberg bezocht, kwam ze in contact met een vrouw die een start ging maken met Stichting Onafhankelijke Cliëntenondersteuning in Eindhoven. “Ik werd gepolst of ik interesse had in een deeltijdbaan. Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Geweldig! Waar krijg je nog zo’n kans op je 62ste? Voorwaarde was wel dat ik een tiental masterclasses op hbo-niveau zou volgen, dus ben ik de studieboeken ingedoken. Zo leuk, geweldig om te doen. Ik heb die leerstof opgeslurpt. Als ik mezelf kan verbeteren of iets nieuws kan leren, dan geeft me dat energie. Nu op mijn 63ste kreeg ik te horen dat mijn uren worden verdubbeld!”

Een positieve boodschap, dat is wat Vliegenberg graag wil uitdragen. “Als je zonder werk komt te zitten, ga dan iets doen wat je leuk vindt. Ga aan de slag als vrijwilliger. Probeer mensen te ontmoeten, je netwerk te vergroten. Ga het gesprek aan met mensen. Je bent nooit te oud om te leren of om nieuwe ervaringen op te doen. Er valt nog zoveel te ontdekken. En als een kans zich voordoet: grijp hem!”

Door: Rob Weekers

‘Probeer mensen te ontmoeten,
je netwerk te vergroten’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden