Voorleesdagen in een 'online' jasje

Voorleesdagen in een 'online' jasje

 De Nationale Voorleesdagen beginnen woensdag 20 januari en duren tot en met zaterdag 30 januari. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Juist in deze bijzondere tijd van beperkte contacten zorgt voorlezen voor een fijn gevoel van samenzijn. Gedurende de campagneperiode vinden er allerlei (online) voorleesactiviteiten plaats. Centraal staan het Prentenboek van het Jaar ‘Coco kan het!’ en negen andere prentenboeken.

HELMOND - De campagneperiode trapt af met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 20 januari om 09.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen vindt het Voorleesontbijt online plaats. Kinderen kunnen thuis mee kijken en luisteren. Aanmelden is gratis waarna een link wordt toegestuurd om het voorlezen thuis te kunnen volgen.

Het Prentenboek van het Jaar 2021, Coco kan het, gaat over vogeltje Coco dat moet gaan vliegen maar niet durft.

Prentenboeken laten kinderen de wereld beleven door de ogen van een ander. Ze laten zien hoe het is om klein te zijn, ziek, straatarm of juist steenrijk. Voor peuters en kleuters is het soms nog best lastig om zich te verplaatsen in een ander. Voorlezen lijkt kinderen hierbij te helpen. Daarnaast is het goed voor de taalontwikkeling en vooral leuk.

Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Voorlezen is een fijn momentje samen. Het heeft namelijk een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Knuffeltje cadeau

Alle kinderen tot en met 6 jaar, die tijdens de Nationale Voorleesdagen (online) lid worden van de bibliotheek krijgen een vingerpoppetje van Coco, de hoofdpersoon uit Coco kan het! cadeau! Lid worden van de Bibliotheek is gratis tot 18 jaar.

Grote en dappere kleintjes

‘Verhalen van Annie’ speelt in de bibliotheken van Asten, Helmond en Someren de kindervoorstelling Grote en dappere kleintjes. Deze voorstelling is deels gebaseerd op Coco kan het! en andere dappere dieren. Als de voorstelling in de bibliotheek vanwege coronamaatregelen niet door kan gaan, kan je met je kaartje online de voorstelling op 27 januari meekijken. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

De Nationale Voorleesdagen

De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip, een beter begrip van de wereld om je heen en het aanhalen van de band tussen (groot)ouder en kind. De campagne richt zich op ouders van kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar.

Alles over de Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek en leuke voorlees- en knutseltips vind je op de website:

www.bibliotheekhelmondpeel.nl/voorleesdagen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden