Drie Helmondse musicals in foto's


<p>De platen werden opgehangen door (vlnr) Liesbeth Daub (secretaris OGH), Bob Grijpstra (voorzitter stichting Helmondse Musical), Wim Raaijmakers (voorzitter stichting OGH).&nbsp;</p>

De platen werden opgehangen door (vlnr) Liesbeth Daub (secretaris OGH), Bob Grijpstra (voorzitter stichting Helmondse Musical), Wim Raaijmakers (voorzitter stichting OGH). 

(Foto: Frans Jacobs)

Drie Helmondse musicals in foto's

De Helmondse Musical brengt om de twee jaar een typisch Helmondse musical op de planken van Het Speelhuis. Allemaal pareltjes uit het enorme erfgoed van de stad, van A tot Z gemaakt door de talenten die Helmond op artistiek gebied rijk is. Met telkens tenminste 10 compleet uitverkochte voorstellingen. Zodoende hebben al duizenden mensen genoten van een heerlijk avondje ‘Helmond’.

HELMOND - Voor de Stichting Openlucht Galerie Helmond (OGH) aanleiding om een expositie met foto’s te maken van de eerste drie musicals. Het resultaat: 22 foto’s in de vitrines in ’t Hool / Beursplein, dit is de verbinding tussen de Markt en Noord Koninginnewal.

Stadskunstenaar Tahné Kleijn heeft hierbij geholpen. Tahné maakte samen met Michael Verlijsdonk foto’s van de laatste musical. Ton van de Meulenhof maakte voor het Eindhovens Dagblad enkele foto’s van de eerste en tweede musical.

Op Tweede Kerstdag 2020 stond de première van de 4e Helmondse Musical gepland: ‘Hotspot. Helmond in 2050’. De beperkende COVID-19 maatregelen maakten dit helaas onmogelijk. Nu gaat deze musical op 26 december 2021 in première. Met de foto’s in ’t Hool kunnen Helmonders in 2021 nog nagenieten van de eerste 3 musicals.

Berry, de Musical (2014)

Tien keer Berry, de Musical. De eerste was een sprong in het diepe. Met een dankbaar onderwerp: Berry van Aerle, PSV’er, Europees kampioen, maar ook die ‘gewone Helmonder’ uit het Haagje. Het hele land had het erover.

Verhaal van de Knaal (2016)

Verhaal van de Knaal vertelde het leven van Helmonders aan weerszijden van de Knaal. De synopsis: “De dagelijkse rust in de hemel wordt verstoord als onaangekondigd een brugwachter uit Helmond zich meldt aan de hemelpoort. Waarom is hij gehaald? En door wie? God? Al snel wordt het Brugmans duidelijk dat Gabriël hem antwoorden kan geven. De familie Wesselman, Nancy Dankers, Toos den Bok, Addy Kleingeld en de dames Mertens: aan de hand van deze bekende overleden Helmonders krijgt hij stapje voor stapje meer duidelijkheid.”

Een week na de laatste voorstelling kreeg de Stichting, de publieksprijs Helmonder van het Jaar 2016.

Uitvinders van het Trainingspak! (2018)

Deze musical speelde zich af in 1974; met de textielindustrie gaat het niet best maar het Nederlands elftal speelt wel de WK-finale. Lambert en Gini verlaten hun huis aan het Sassenplein en gaan op vakantie naar Oostappen. Zoonlief studeert en is er niet bij. De buren ook niet. Maar wat doet buurman Willie in het schuurtje? Dochter Anna heeft het naar haar zin in het Lambertusziekenhuis. Sjef en Nel draaien een frietzaak met hun vaste klanten tot Nel het op haar heupen krijgt. Het publiek wordt meegenomen langs de markt, een kienavond, via zaal van Vilsteren, langs de V&D, Boer Kuijpers en Centraal. Helmond ontworstelt zich - dankzij de groeistad-status - aan het verleden. Met als hoogtepunt de opening van theater Speelhuis, in het najaar van 1977. Met koninklijk bezoek.

St. De Helmondse Musical

Via de musical krijgen talenten op gebied van toneel, dans, muziek een podium de gelegenheid zich te ontwikkelen op artistiek gebied dankzij de vele ervaren professionals die Helmond stad rijk is. De tweejaarlijkse musical brengt het erfgoed van de stad breed en toegankelijk onder de aandacht.

Meer informatie:

www.dehelmondsemusical.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden