‘2020 stond in het teken van verbinding'


<p>Burgemeester Elly Blanksma.</p>

Burgemeester Elly Blanksma.

(Foto: )

‘2020 stond in het teken van verbinding'

Het jaar 2020 staat voor altijd in ons collectief geheugen gegriftHet was een jaar waarin we elkaar hard nodig hadden, maar waarin we elkaar niet vast mochten pakken. Samen met de Helmondse burgemeester Elly Blanksma maken we de balans op én blikken we vooruit. “Ondanks dat we elkaar fysiek weinig konden zien, stond 2020 voor mij in het teken van verbinding.”

HELMOND - Het was – net zoals voor zovelen – een bewogen jaar voor burgemeester Elly Blanksma. “De eerste weken van januari waren nog hoopvol’, trapt ze af. ‘Het zou het jaar worden van oogsten, ons college van B&W zou de vruchten gaan plukken van het moois dat we in de afgelopen jaren hadden voorbereid. Helaas liep het allemaal anders.”

Op 1 maart kreeg Blanksma het bericht dat de eerste coronabesmetting in ‘haar’ gemeente was vastgesteld. “Op dat moment was ik nog in de veronderstelling dat het binnen twee weken opgelost zou zijn.” Maar niets bleek minder waar.

“In de eerste dagen heb ik alle coronapatiënten persoonlijk opgebeld, maar al snel bleek dat het virus zodanig snel om zich heen greep dat ik die persoonlijke steun niet meer kon bieden. Dan weet je dat het goed mis is.”

Steeds zichtbaarder

In de weken die volgden werd de impact van het virus steeds zichtbaarder in de stad. Zo werd Sporthal De Braak beschikbaar gesteld voor daklozen en veranderde het hotel op Suytkade in een coronahotel. En op het gemeentehuis werd veel van het reguliere werk opzijgeschoven om de coronacrisis te lijf te gaan. Zo werden er plannen gemaakt om de Helmondse cultuursector te ondersteunen, werd de TOZO-regeling razendsnel opgetuigd en werd er noodopvang voor kinderen geregeld toen de scholen sloten. “Het zijn niet de zaken waar je als burgemeester mee bezig wilt zijn. Ik voelde me dit jaar vooral manager van een crisis met een lengte, intensiteit en impact van ongekende aard. Mijn ambtsketen heb ik heel weinig gedragen. Maar meer dan ooit voelde ik de verbondenheid met onze inwoners. En dat is zó belangrijk, want wat hebben we elkaar hard nodig.”

Positief nieuws

Ondanks al het coronanieuws zijn er gelukkig ook nog positieve zaken te melden, vertelt de burgemeester. “Zo werden er in 2020 ruim 800 nieuwe woningen gebouwd, flink meer dan in andere jaren. En dat is ook keihard nodig”, stelt Blanksma. “Helmond groeit harder dan ooit. En de komende jaren zal die stijgende lijn zich waarschijnlijk doorzetten. Naar verwachting groeit Helmond door naar zo’n 125.000 inwoners in 2040.”

Huis van de stad

Blanksma wil in het gesprek graag het nieuwe stadhuis benoemen, dat de naam Huis van de Stad is gedoopt. “We hebben het afgelopen jaar rustig en in goed overleg met omwonenden kunnen doorwerken aan de plannen. Komend jaar gaat de schop de grond in en in 2023 moet het nieuwe stadskantoor daar zijn.” Ook de plannen voor het nieuwe politiebureau bevinden zich inmiddels in een vergevorderd stadium. “Met deze twee nieuwbouwprojecten krijgt de Weg op den Heuvel, in het hart van ons centrum, een nieuwe dynamiek.”

Lichtpuntjes

Gedurende haar carrière als burgemeester van Helmond heeft Blanksma honderden gouden en diamanten bruidsparen bezocht. Ook die feestelijke bezoekjes konden dit jaar niet doorgaan. “Normaliter nodig ik alle bruidsparen uit om op het kasteel te komen lunchen. Dat was helaas niet mogelijk. Daarom hebben we een kasteelheer een mand met lokale producten laten bezorgen. Zo konden we de tachtig bruidsparen toch nog in het zonnetje zetten.”

Een ander lichtpuntje van Blanksma was de lintjesregen. “Ik mocht dit jaar op 24 april zestien Koninklijke Onderscheidingen – op afstand – uitreiken. Anders dan anders, maar niet minder bijzonder. Het krijgen van een lintje leek dit zelfs jaar nóg intenser en specialer te zijn voor de gedecoreerden.”

Dieptepunt

Het dieptepunt van 2020 was voor burgemeester Blanksma de onrust in het Weverspark, met als negatieve uitschieter de illegale bokswedstrijden. “De verveling onder jongeren sloeg toe. En dat begrijp ik best. Maar als het gaat om veiligheid en verstoring van de openbare orde in onze stad ben ik streng: verveling mag nooit leiden tot onveiligheid voor onze inwoners. We proberen daarom goed te luisteren naar onze jongeren, en ze perspectief te bieden.”

Herstel & toekomstplan

Maar bovenal wil de burgemeester stilstaan bij alle Helmonders die geraakt zijn door de coronacrisis. “Iedereen kent wel iemand die getroffen is. Het verdriet is enorm en de pijn zal nog lang blijven. En hoewel er hoop gloort met de komst van een vaccin, zal 2021 voor velen van ons nog een pittig jaar worden. We moeten kijken hoe we hier met zijn allen zo goed mogelijk uit komen. Daarom wens ik dat iedereen ondanks al het verdriet ook het positieve kan inzien. Het jaar 2020 heeft ons ook dichter bij elkaar gebracht als Helmonders. Ik krijg nog kippenvel als ik de witte spandoeken met daarop: STAY STRONG HELMOND voor me zie. De veerkracht, betrokkenheid en saamhorigheid die iedereen uitgestraald heeft maakt me extra trots om de burgemeester van Helmond te zijn.”

Nieuwjaarsbijeenkomst

Op maandag 4 januari zal burgemeester Elly Blanksma een aantal Helmondse Helden in het zonnetje zetten tijdens een bijzondere digitale nieuwjaarsbijeenkomst.

Kijkt u mee? U kunt zich gratis aanmelden via:

https://theaterspeelhuis.nl/voorstelling/info/id/5118/tspact/Gemeente_Helmond

Door: Koen Chatrou

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden