Niels Vink heeft goud in het vizier


<p>Niels Vink, geflankeerd door moeder Nicole en kerstboomverkoper John van Hout.&nbsp;</p>

Niels Vink, geflankeerd door moeder Nicole en kerstboomverkoper John van Hout. 

(Foto: Rob Weekers)

Niels Vink heeft goud in het vizier

Denken in kansen en mogelijkheden en niet bij de pakken neerzitten. Het is het levensmotto van de Helmondse rolstoeltennisser Niels Vink. De jonge Helmonder heeft zijn zinnen gezet op de Paralympische Spelen die volgend jaar in Tokio worden gehouden. Kerstboomverkoper John van Hout wil Niels een steuntje in de rug bieden.

HELMOND - “We zijn er dit jaar vroeg bij”, zegt John van Hout. Hij staat sinds afgelopen zaterdag weer met zijn kerstbomen bij het filiaal van Boerenbond-Pets Place, bij NS station Brouwhuis. Van Hout mag zich met 36 jaar ervaring met recht dé kerstbomenspecialist van Helmond noemen. Van iedere verkochte boom (gratis thuisbezorgd) doneert Van Hout een bedrag van 1,50 euro aan Niels on Wheels, de stichting die in het leven is geroepen om de sportieve dromen van Niels Vink waar te laten maken.

Optimistisch

Om mee te doen op het hoogste niveau moeten door het jaar heen veel toernooien worden gespeeld, en worden gereisd naar speelsteden over de hele wereld. Het reizen naar internationale wedstrijden kost veel geld. “Zonder sponsors lukt het niet”, zegt Niels Vink. John van Hout: “Ik vind het fantastisch om te zien dat Niels zo gemotiveerd is en zo optimistisch in het leven staat.”

Al eerder mocht Niels zich wereldkampioen noemen bij de junioren. Momenteel staat hij zesde op de wereldranking bij de senioren, ruim voldoende om in aanmerking te komen voor de Spelen. “Alles ligt nu stil, maar van mij mag het snel weer beginnen, kan ik nog een paar plaatsen op de ranglijst klimmen.” Het tekent de vechtlust van de bijna 18-jarige Helmonder, die in zijn jonge leven al vroeg met tegenslag te maken kreeg. Op eenjarige leeftijd moest hij letterlijk vechten voor zijn leven toen een infectie met een bacterie (meningokokken sepsis) ernstig uit de hand liep, waardoor zijn benen, vingertoppen en verschillende plekken van zijn huid moesten worden geamputeerd. Moeder Nicole kan er nu rustig over praten, maar dat was ooit wel anders. “Niels laat zich niet uit het veld slaan, is een knokker, dat geeft rust. Maar bovenal ben ik ontzettend trots op hem.”

Dat de Spelen dit jaar vanwege corona moesten worden uitgesteld was hoe dan ook een teleurstelling voor Niels. “Ik had er best wel naar uitgekeken, maar het is niet anders”, zegt hij berustend. “Maar ik blijf natuurlijk wel keihard trainen.”

Niels Vink is een druk baasje. Traint 20 uur per week, en volgt de opleiding Sport en Beweging bij het Summa College in Eindhoven. Momenteel loopt hij stage bij zijn vroegere basisschool De Lindt in Stiphout. Een rijbewijs halen, fietsen, voetballen, Niels Vink laat zijn lichamelijke beperking zijn ambities niet in de weg zitten. “Als je een beetje creatief denkt, dan is veel mogelijk. Volgend jaar in Tokio ga ik voor goud!”

Een kerstboom uitzoeken kan tot 24 december, elke dag van 09.00 tot 20.00 uur. Op zondagen van 11.00 tot 20.00 uur aan de Deltaweg in Helmond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden