<p>Marlon Tielemans: &#39; Deurne is gemoedelijk, ons kent ons. Dorps, maar dan in de goede zin van het woord.&#39;&nbsp;</p>

Marlon Tielemans: ' Deurne is gemoedelijk, ons kent ons. Dorps, maar dan in de goede zin van het woord.' 

(Foto: Rob Weekers)

'Contact maken, daar begint het mee'

Een portret van een dorp en zijn inwoners. Zo kan het boek ‘Deurne Vertelt’ van de hand van Helmonder Marlon Tielemans het best worden omschreven. Afgelopen maandag werd het boek gepresenteerd bij boekhandel Berkers in Deurne. “Een boek uitbrengen? Ik wist helemaal niet hoe dat moest.”

DEURNE - Tielemans heeft er voor gekozen om aan de hand van portretten en verhalen een dwarsdoorsnede van de Deurnese samenleving te schetsen. Jong, oud, arm, rijk, autochtoon, allochtoon. “Al die mensen met elkaar maken de samenleving”zegt Tielemans. Ondernemers, sporters, creativelingen, maar ook mantelzorgers, scholieren en op het eerste gezicht ‘gewone’ Deurnenaren passeren de revue. Tielemans: “Mijn insteek: iedereen heeft een verhaal.”

Inspireren

Marlon Tielemans (60) is een echte Helmonder, en is verknocht aan zijn stad. De vraag dient zich dan ook aan waarom hij Deurne voor het voetlicht wilde brengen. “Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om een boek te maken”, zegt Tielemans. “Ik wilde een groepje mensen bij elkaar brengen om samen verhalen te schrijven, elkaar te inspireren. Daar zaten ook een aantal mensen uit Deurne bij. Met corona kwam er een streep door de rekening, moest het op afstand. Het idee om mensen in verhalen te vangen bleef. Met de toevoeging dat ik me ging richten op Deurne. En ja, dan zouden al die verhalen bij elkaar zich prima lenen voor een boek. Maar hoe dat moest, ik had geen idee.”

Achteraf bleek het eenvoudiger te zijn dan gedacht, zo is de ervaring van de Helmondse auteur. Dat doet niets af aan de tijd die de Helmonder in zijn project heeft gestoken. Interviewkandidaten zoeken, praten, vragen stellen, teksten uitwerken, in nog geen jaar tijd verschenen veertig portretten op papier. Voor de vormgeving van het boek tekende zijn dochter Julia, de foto’s in het boek zijn door de geïnterviewden zelf aangeleverd. “Het was flink aanpoten”, zegt Tielemans in zijn woning in Rijpelberg. In zijn keuken staan dozen opgestapeld. met daarin de complete oplage van zijn boek (300 stuks). “Toen de drukker ze kwam afleveren, gaf dat wel een kick. Een boek, iets tastbaars.”

Marlon Tielemans maakt makkelijke contact met mensen. Dat kwam hem goed van pas tijdens de vele fietstochten en fietsvakanties die hij maakte, tot in China aan toe. “Je kan wel stellen dat ik ook nieuwsgierig ben, ja. Maar bovenal ben ik oprecht geïnteresseerd in wat mensen beweegt, wie ze zijn.” Die eigenschap biedt hem ook voordelen als docent beeldende vormgeving aan een school in Helmond. “Contact maken is de basis, daar begint het mee. ‘Wa moette nou bij mij, ik heb niks te vertellen’, kreeg Marlon Tielemans regelmatig te horen als hij iemand probeerde te strikken voor zijn project. Tielemans: “Dat begrijp ik wel, maar als het ijs eenmaal is gebroken, komen de verhalen als vanzelf los. Mensen voelen zich blijkbaar snel op hun gemak bij mij. Daarbij komt dat de meeste mensen het helemaal niet gewend zijn om in de publiciteit te komen. Iemand die alles wat je zegt noteert, dat kan soms intimiderend zijn. In die gevallen leg ik mijn opschrijfboekje aan de kant, dat helpt meestal wel.” Twee mensen zagen uiteindelijk van publicatie af. Tot grote teleurstelling van Tielemans. “Werd hun levensverhaal toch net te intiem om te delen voor de buitenwereld. Ja, dat is dan wel even balen, maar ook dat hoort erbij.”

Als buitenstaander was het voor Tielemans een voordeel om Deurne in kaart te brengen, is zijn ervaring. “Ik kon onbevooroordeeld aan de slag. Deurne is gemoedelijk, ons kent ons. Dorps, maar dan in de goede zin van het woord. En dan zijn er natuurlijk nog de kerkdorpen, die allemaal hun eigen karakter hebben, een eigen identiteit. Wat dat betreft is het boek ideaal als welkomstgeschenk voor mensen die in Deurne gaan wonen. Maar ook voor Deurnenaren zelf is het de moeite waard.”

Helmond

“Deurne Vertelt is een momentopname, over een aantal jaren zou het kunnen worden uitgebreid met nieuwe verhalen”, zegt Tielemans. “Mijn vingers jeuken om ook over Helmond een soortgelijk boek te maken. Er valt genoeg te vertellen over de stad, om nog maar te zwijgen over Helmonders die de moeite waard zijn om te portretteren. Toch maar eens een balletje opgooien bij de gemeente.”

Deurne Vertelt is verkrijgbaar bij boekhandel Berkers in Deurne.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden