<p>Het Lavans Atelier in Noord-Macedoni&euml;.</p>

Het Lavans Atelier in Noord-Macedonië.

(Foto: )

Eigen kledingproductie Lavans in Noord-Macedonië

HELMOND - Het Helmondse familiebedrijf Lavans is een samenwerking aangegaan met een kledingproductiebedrijf in Noord-Macedonië. Bij dit bedrijf is een nieuw en modern naaiatelier geopend waar uitsluitend voor Lavans wordt geproduceerd. Er werken zo’n 50 lokale vakmensen.

Aanleiding voor de uitbreiding waren de sterk oplopende levertijden van bedrijfskleding. Door diverse oorzaken hadden leveranciers moeite hun contractuele afspraken op dit vlak na te komen. Met lange wachttijden voor klanten van het Helmondse bedrijf tot gevolg. Onderzoek wees uit dat het haalbaar was om de bedrijfskleding in eigen beheer te gaan produceren. Na selectie bleek het atelier in Noord-Macedonië de beste papieren te hebben. Lavans richtte er een eigen productielijn in met lokale vakmensen. Zij produceren de bedrijfskleding volgens de Nederlandse standaard, aan de hand van patronen van Lavans.

Arbeidsomstandigheden

In lijn met de eigen visie op werkgeverschap biedt Lavans medewerkers in Macedonië goede arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden. Zo wordt er een ‘Living Wage’ uitbetaald waarmee medewerkers royaal in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. En krijgen ze, net als hun collega’s in Nederland, allerlei mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkelingen.

Ook de omstandigheden op de fabriek zijn zo veel mogelijk vergelijkbaar. Op de kledingproductie in Noord-Macedonië zijn de internationale standaarden van de Fair Wear Foundation en Amfori BCSI van toepassing. Daarmee is een eerlijke productie gegarandeerd.

Tristan van der Waart, directeur bij Lavans: “Onze keuze om in het buitenland te produceren had vooral te maken met de kostprijs maar zeker ook met de arbeidsmarkt. In Nederland is het bijvoorbeeld heel moeilijk om voldoende naaisters aan te nemen. Ons doel was de levertijden naar beneden te brengen en dat is gelukt. Bovendien zijn we nu veel minder afhankelijk van onze leveranciers. Maar als familiebedrijf willen we ook een goede werkgever zijn en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat houdt niet op bij de grens. Mensen moeten er trots op zijn dat ze voor Lavans werken.”

Het in eigen beheer produceren van bedrijfskleding nog meer voordelen. Aan de hand van voorbeeldmodellen kan de klant ontwerp, functionaliteit en materiaalkeuze van de bedrijfskleding beoordelen. Alle kleding is gecertificeerd en voldoet daarmee aantoonbaar aan de in Nederland gestelde normen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden