<p>Het luidklokkenspel in de tentoonstellingsruimte wordt gebruikt door Raf en Annalot.&nbsp;</p>

Het luidklokkenspel in de tentoonstellingsruimte wordt gebruikt door Raf en Annalot. 

(Foto: Cor vd Ven)

Zelf digitaal de klokken luiden in Klok & Peel

Museum Klok & Peel heeft twee digitale luidklokkenspellen laten ontwikkelen. In het ene spel kan elke bezoeker een persoonlijk favoriet klokgelui samenstellen, in het andere kan de bezoeker het in Engeland zo populaire Wisselluidspel (bellringing of changeringing) beoefenen. De beide spellen zijn vanaf heden beschikbaar in de Luidklokkenzaal.

ASTEN - De beide primeurs in Museum Klok & Peel zijn mogelijk geworden dankzij een schenking van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. Onder het motto ‘De kracht van onze Nederlandse Collecties’ boden deze instellingen tijdens de coronacrisis 45 musea in Nederland een steuntje in de rug om hun collectie effectiever onder de aandacht te brengen.

Luid zelf 36 klokken

Met deze digitale tool zet het museum de permanente luidklokkencollectie in de schijnwerpers. Sommige luidklokken uit de collectie konden al op verschillende manieren geluid worden. Maar omdat de klokken uit verschillende torens komen, vormen ze geen samenhangend gelui. Via het digitale spel krijgt de bezoeker nu ineens 36 luidklokken digitaal beschikbaar om ze naar eigen believen te combineren. Daarmee kan iedereen een eigen ‘ideaal gelui’ samenstellen. Ook kunnen zij kiezen voor bekende luimotieven, zoals het Gloria, Pater Noster of Westminster-gelui.

Wisselluidspel

Bij het Wisselluidspel, kan de bijzondere manier van luiden volgens de changeringing-principes in Engeland worden beoefend. Tuurke, de museummascotte van Museum Klok & Peel, doet dat voor, en de bezoekers mogen het nadoen. Tuurke maakt de patronen steeds moeilijker en luidt steeds meer klokken achter elkaar. IJverige leerlingen die hem lang kunnen volgen belanden op de Highscorelijst. Het gaat er natuurlijk om wie het hoogste scoort. Met het Wisselluidspel maakt Museum Klok & Peel het normale gebruik van meerdere klokken op een speelse manier duidelijk.

Meer informatie:

www.museumklokenpeel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden